L’especificació IMS-LD per a la descripció formal d’itineraris formatius adaptatius

Author

Guerrero Roldán, Ana Elena

Director

Minguillón Alfonso, Julià

Prieto Blázquez, Josep

Date of defense

2011-04-05

Legal Deposit

B.21188-2011

Pages

284 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Abstract

La incorporació de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) al camp de l'educació ha fet possible la creació de nous entorns per l'educació que faciliten els processos d'ensenyament i aprenentatge, afegint noves eines de treball i funcionalitats i fent possible la formació per a qualsevol individu de manera no presencial i asíncrona. En aquest sentit, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és una universitat sorgida de la societat de la informació que disposa del seu propi entorn virtual d'aprenentatge, un laboratori únic per a la innovació docent. Seguint la “Declaració de Bolonya” i l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), el model educatiu de la UOC està centrat en el concepte d'activitat com un mitjà per a que l'estudiant assoleixi noves competències i, cada vegada més, aposta per la flexibilitat i adaptació del procés d'aprenentatge. En aquest marc, el present treball de tesi fa servir les TIC com un mitjà per a facilitar els procés d'adquisició de competències de cada estudiant. Es proposa la creació d'itineraris formatius adaptatius (IFAs) mitjançant l'especificació IMS-Learning Design (IMS-LD) per treballar la formació adaptativa. Aquesta consisteix en proporcionar als estudiants, en cada moment, les activitats i els recursos que més s'ajusten al seu perfil, oferint a cada estudiant un itinerari concret de formació. Conseqüentment, es produeix una adaptació constant a la progressió de l'estudiant que pot afavorir el seu procés d'aprenentatge, esdevenint un primer pas cap a la personalització, un dels objectius de l'EEES. Amb aquest objectiu, es descriu com es realitza tant el disseny conceptual dels itineraris formatius adaptatius, com la seva creació i implementació amb IMS-LD. També es descriu el procés d'edició i execució dels itineraris amb les eines seleccionades (ReCourse i CopperCore) i es mostren les limitacions existents per implementar la formació adaptativa i com s'han abordat. Finalment, per demostrar la seva viabilitat i aplicació real en un entorn virtual d'aprenentatge, es realitzen dues proves pilot en el marc dels estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació a la UOC. En aquestes proves pilot s'han implementat diferents itineraris formatius adaptatius creats amb IMS-LD, proporcionant les bases d'un primer pas cap a la introducció de la formació adaptativa en l'educació superior.


The inclusion of Information and Communication Technologies (ICT) in the field of education has made possible the creation of new environments for education that facilitate the processes of teaching and learning, adding new tools and features and making possible training for any individual using a distance and asynchronous model. The Open University of Catalonia (UOC) is a university arising from the information society that has its own virtual learning environment, a unique laboratory for educational innovation. Following the ``Bologna Declaration'' and the European Higher Education Area (EHEA), the UOC's educational model is centered on the concept of activity as a means for the student to achieve new competences and, as a distance learning institution, the UOC is increasingly committed to flexibility and adaptability of the learning process. In this context, this thesis tries to facilitate the learning process of each student by means of ICT. The work presented proposes adaptive learning paths using IMS-Learning Design (IMS-LD) in order to achieve adaptive learning. Adaptive learning provides students, at all times, activities and resources that best fits their profile, giving each student a specific learning path. Consequently, there is a constant adaptation to the progression of the students that can facilitate their learning process, becoming a first step towards personalization, one of the EHEA main objectives. Our proposal describes the conceptual design of adaptive learning paths as well as their creation and implementation using IMS-LD. It also analyzes the edition and run-time processes of the adaptive learning paths using the selected tools (ReCourse and CopperCore) showing their limitations when this adaptive scenario is taken into account and providing solutions to the encountered shortcomings. Finally, as a proof of concept, we present two different experiments performed with subjects of the department of Computer Science, Multimedia and Telecommunications of the UOC. In these experiments, different adaptive learning paths have been implemented and tested using IMS-LD, providing the basis for a first step towards the introduction of adaptive learning paths in higher education.

Keywords

IMS-LD; Formació adaptativa; Itineraris formatius adaptatius; E-Learning

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study; 62 - Engineering. Technology in general

Knowledge Area

075, 210, 625

Documents

tesi ana guerrero(2).pdf

8.485Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)