La separació de funcions de compra i provisió pública : efectes del poder de mercat sobre l'eficiència dins el sistema sanitaria català

Autor/a

Gregori Gomis, Aleix

Director/a

Carles Lavila, Misericordia

Fecha de defensa

2013-01-31

Depósito Legal

T 1653-2014

Páginas

317 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Resumen

En la present tesi doctoral es contrasta la hipòtesi d’inducció a l’eficiència dels proveïdors sanitaris a través del poder de comprador. Per fer-ho s’analitza el cas de la concertació hospitalària a Catalunya. En primer lloc, s’ha construït un model principal-agent amb acció oculta que representa la compra de serveis per part de l’organisme públic competent a un proveïdor hospitalari. En segon lloc, a partir d’una mostra de 55 hospitals de la XHUP, s’ha construït un índex de mesura del poder de comprador relatiu del CatSalut sobre cadascun d’aquells proveïdors hospitalaris. Finalment, s’han obtingut els marcadors d’eficiència tècnica en la provisió de cada hospital emprant la tècnica Data Envelopment Analysis (DEA). D’altra banda, per tal de contrastar la hipòtesi s’ha emprat un model Tobit de regressió censurada. Els resultats de les estimacions aporten certa evidència en favor de l’existència d’un efecte d’inducció d’eficiència a través del poder de comprador.


In this thesis we test the hypothesis of efficiency induction through buyer power. To do so, we analyse the case of public hospital contracting in Catalonia. First, we build a principal-agent model with hidden action, which describes the relationship between the public buyer and a hospital provider. Second, we build a measure of buyer power based upon a sample of 55 hospitals from the public network. This is an index that measures the relative buyer power exercised by the public buyer agency over each hospital. Finally, efficiency scores have been obtained using a Data Envelopment Analysis (DEA) approach. In order to test the hypothesis we use a Tobit regression model. Estimation results provide some evidence concerning a positive effect of buyer power on hospital provision efficiency.

Palabras clave

Economia de la salut; Eficiència tècnica; Poder de comprador; Hospitals; DEA

Materias

3 - Ciencias sociales; 33 - Economía

Documentos

Tesi Aleix Gregori.pdf

1.521Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)