Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia
• Contribucions i coneixements nous que aporta la tesi: Els treballs en què es basa la tesi doctoral demostren que la tonometria arterial perifèrica és una eina útil per detectar el risc cardiovascular, que s'associa a marcadors de disfunció endotel•lial, a lesió morfològica i rigidesa arterials i, que amb actituds terapèutiques com els canvis d'estil de vida es pot assolir millores en la reactivitat hiperèmica digital. Aquestes troballes poden ajudar a estratificar millor el risc cardiovascular dels pacients. • Metodologia emprada i conclusions més rellevants: Els estudis que es presenten es basen en 816 pacients d'ambdós sexes i d'edat adulta, sense evidència de malaltia cardiovascular, reclutats de la consulta externa de la Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, amb risc cardiovascular estimat segons les taules de Framingham com risc moderat. Tal i com es descriu en cadascun dels treballs, a aquestes persones se'ls va efectuar una visita mèdica, el consell sobre canvis terapèutics d'estil de vida, diverses anàlisi sanguínies i l’estudi d’arteriosclerosi subclínica consistent en ecografia carotídia i l’avaluació de la reactivitat i rigidesa arterial per tonometria perifèrica digital. Els resultats més rellevants demostren que la reactivitat arterial d'artèries de petita mida es relacionà de forma positiva amb els nivells de colesterol HDL i de forma negativa amb el tabaquisme, el perímetre abdominal i la trigliceridèmia. La rigidesa arterial central, mesurada segons l'índex d'augment, fou un dels principals determinants del gruix íntima-mitja carotidi, juntament amb el colesterol LDL i la pressió arterial sistòlica. En un treball prospectiu a 1 any, en 150 voluntaris d'aquests 816, es va examinar l'efecte dels canvis terapèutics dels canvis d'estil de vida sobre la reactivitat arterial perifèrica, observant que aquells pacients amb un major compliment presentaven millora en la funció endotel•lial i una menor progressió del gruix íntima-mitja carotidi. En un altre dels estudis presentats, l'índex d'augment mesurat a 125 pacients afectes d’hipercolesterolèmia familiar va associar-se directament amb el gruix íntima-mitja carotidi i els nivells d'Apo B100 a sèrum. Per tal de relacionar els resultats d’aquestes tècniques amb marcadors bioquímics de risc cardiovascular es van analitzar marcadors de funció endotel•lial. Els nivells alts de selectina-E, sVCAM i de la relació oxLDL/LDL van associar-se a una menor reactivitat hiperèmica arterial en un subgrup de 407 pacients. La FABP4, analitzada en 257 pacients, va associar-se a una pitjor funció endotel•lial en aquells amb diabetes mellitus tipus 2.
• Contributions and new knowledge: This work demonstrates that the peripheral artery tonometry is a useful technique for the cardiovascular risk evaluation and is associated to endothelial dysfunction markers, arterial stiffness and morphologic lesions of the arterial wall. Therapeutic life-style changes may cause improvement on digital reactive hyperaemia index. These findings may contribute to a more accurate cardiovascular risk stratification of patients. • Methods and main relevant conclusions: The studies described are based in 816 patients without cardiovascular disease and at moderate cardiovascular risk recruited from the Vascular Medicine and metabolism clinic of the Hospital Universitari Sant Joan in Reus. Clinical visits, blood analyses, therapeutic life-style changes, carotid ultrasonography methods and endothelial function and arterial stiffness evaluation are described in each study. Main results showed that small artery reactivity is directly associated with HDL cholesterol levels and indirectly with tobacco habit, abdominal circumference and triglyceride levels. Central arterial stiffness calculated by the augmentation index was the main determinant of the carotid intimae-media thickness together with the LDL cholesterol levels and the systolic arterial pressure. A one-year prospective study on the therapeutic life-style changes impact on arterial reactivity in 150 volunteers showed that those patients with better adherence presented endothelial function improvement and lower carotid intimae-media thickness progression. Furthermore, the augmentation index measured in 125 patients with familial hypercholesterolemia was positively associated with carotid intimae-media thickness and Apo B100 levels. Endothelial function biomarkers were analysed in order to investigate the relation of this techniques with biochemical markers of cardiovascular risk. The E-selectin, sVCAM levels and the oxLDL/LDL ratio were associated to a lower reactive hyperaemia in a subgroup of 407 patients. The FABP4 was analysed in 257 patients with type 2 diabetes mellitus and was associated with a worse endothelial function.
Tonometria arterial perifèrica; Risc cardiovascular; Síndrome metabòlica; Gruix íntima-mitja carotidi
61 - Medical sciences; 616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.