Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada
A partir d’aquesta tesi doctoral pretenem contribuir a l’enfortiment de la dimensió intercultural a les organitzacions d’educació en el lleure de base comunitària, a partir d’identificar les condicions que avui en dia, afavoreixen o dificulten el desenvolupament de la interculturalitat. Per educació en el lleure de base comunitària ens referim a entitats amb una llarga trajectòria educativa a Catalunya, des d’una base de treball educatiu amb i per la comunitat. En concret, hem considerat i confeccionat una mostra intencionada a partir de 2 centres oberts, 2 esplais i 2 agrupaments escoltes en contextos multiculturals. S’han realitzat un total de 31 entrevistes semi-estructurades, desglossades de la següent manera: 12 a educadors/es, 11 a joves i 8 a famílies. També, hem realitzat un grup de discussió amb representació educativa de cada una de les organitzacions, i un grup de discussió a experts educatius. També, ho hem combinat amb anàlisi de documents aportats per les organitzacions. Fruit de l’anàlisi crítica del discurs, s’aporten 42 resultats que estructurem segons quina sigui la seva naturalesa: context organitzatiu, variables de la diversitat, context educatiu i impacte de la interculturalitat. Posteriorment, presentem 13 conclusions en els mateixos àmbits, i les relacionem a partir d’un model de canvi organitzatiu, en condicions favorables o desfavorables a la interculturalitat. Entre d’altres aspectes, les conclusions posen de relleu la importància de promoure processos formatius en interculturalitat segons alguns continguts específics que incorporin el gènere, les diferents visions de la interculturalitat o eines pel foment de mesures d’atenció a la diversitat. Finalment, presentem una proposta d’instrument que s’orienta al diagnòstic de la intercultural des d’una perspectiva del seu desenvolupament organitzatiu. En ella, identifiquem diferents indicadors que des de diferents àmbits, situen a l’organització educativa en potencialment 4 escenaris en relació a la interculturalitat: reactiu, proactiu, expressiu i expansiu.
From now on, this doctoral thesis tries to provide strength to the intercultural dimension in educational organizations in leisure-based community, since identifying the conditions that, today, favor or hinder intercultural development. By education in leisure-based community we understand organizations along long-term trajectories in Catalonia, that evidence a base of educational work with and for the community. Specifically, we have considered and used an intentional sample of 2 centres oberts (leisure educational space where most of young people are linked to social services), 2 esplais (similar to scout) and 2 scouts in multicultural contexts. In total, 31 semi-structured interviews are conducted: 12 were carried out on educators, 11 on young people and 8 on families. Likewise, a focus group was used with educational representation of each organization, and another one with educational experts. These two methods were reinforced with the analysis of internal documents. The fruit of critical analysis of speech are 42 outcomes ---organized into their nature: organizational context, diversity variables, educational context and the impact of interculturality. Afterwards, we show 13 conclusions in the abovementioned natures, relating them to a model for organizational change, in favorable or unfavorable conditions for interculturality. Among other key aspects, conclusions highlight the importance of promoting intercultural training processes according to specific contents that add gender, different intercultural visions or tools for improving measures in attention to diversity. Finally, we show an instrument proposal that tends towards the diagnosis of interculturality from an organizational development perspective. In this sense, we identify different indicators that, from various fields, place educational organization among –and potentially- 4 stages according to interculturality: reactive, proactive, expressive and expansive.
Educació intercultural; Educació en el lleure
379.8 - Temps lliure
Ciències Humanes
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.