Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic
Aquesta tesi es composa de quatre articles els quals analitzen diversos àmbits de la criminalitat relacionats amb la seguretat de les persones. Aquestes diferents manifestacions de comportaments delictius s’analitzen mitjançant el marc teòric que proporcionen les teories de l’oportunitat. Al primer article es fa un anàlisi quantitatiu de la evolució del delicte de robatori amb força en habitatge a Catalunya, prenent com a mostra quatre comarques catalanes amb una distribució geogràfica diferent entre elles i també amb uns sectors econòmics diversos. En el segon article es presenta un anàlisi qualitatiu d’una sèrie de quinze entrevistes realitzades al centre penitenciari de Ponent a individus condemnats per delictes de robatori a interior d’habitatge. El tercer article presenta els resultats d’una investigació realitzada a Ostrava, República Txeca, en la qual s’analitzà la facilitat amb la qual es podien aconseguir dades de menors a la xarxa. Finalment, el quart article fa un anàlisi de les noves metodologies utilitzades per les policies europees modernes, entre les quals també s’estudia la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, a l’hora de prevenir alteracions de l’ordre públic i la comissió de delictes durant esdeveniments multitudinaris.
Esta tesis se compone de cuatro artículos los cuales analizan varios ámbitos criminológicos relacionados con la seguridad de las personas. Estas diferentes manifestaciones de comportamientos delictivos se analizan mediante el marco teórico que proporcionan las teorías de la oportunidad. En el primer artículo se hace un análisis cuantitativo de la evolución del delito de robo con fuerza en vivienda en Cataluña, tomando como muestra cuatro comarcas catalanas con una distribución geográfica diferente entre ellas y también con unos sectores económicos diversos. En el segundo artículo se presenta un análisis cualitativo de una serie de quince entrevistas realizadas en el centre penitenciari de Ponent a individuos condenados por delitos de robo a interior de vivienda.El tercer artículo presenta los resultados de una investigación realizada en Ostrava, República Checa, en la cual se analizó la facilidad con la cual se podían conseguir datos de menores en la red. Finalmente, el cuarto artículo muestra un análisis de las nuevas metodologías utilizadas por las policías europeas modernas, entre las cuales también se estudia la Policía de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, a la hora de prevenir alteraciones del orden público y la comisión de delitos durante acontecimientos multitudinarios.
This thesis is composed of four articles which analyse different types of criminality related to personal security. These different manifestations of criminal behaviour have been analysed using a theoretical frame based on theories of opportunity. The first article presents a quantitative analysis of the evolution of the crime of burglary in Catalonia, based on a sample of four Catalan local districts with different geographic distributions and representing different economic sectors. The second article presents a qualitative analysis of a series of fifteen interviews carried out at the Lleida Prison with inmates convicted of burglary. The third article presents the results of research carried out in Ostrava, Czech Republic, and analyses the ease with which it is possible to obtain data from minors via the Internet through network and social media programmes. Finally, the fourth article presents an analysis of the new methodologies used by modern European police organisations, with specific reference to the Catalan Police force: the Mossos d’Esquadra. It examines strategies for preventing disturbances of public order and the committing of crimes during events involving large gatherings of people.
Teories de l'oportunitat; Criminologia; Prevenció de delictes; Teorías de la oportunidad; Criminología; Prevención de delitos; Opportunity theories; Criminology; Crime prevention
343 - Dret penal. Delictes
Dret Penal
Departament de Dret [60]