US Self-help Literature and the Call of the East: The Acculturation of Eastern Ideas and Practices with Special Attention to the Period from the 1980s Onwards

Author

Mur Effing, Mercè

Director

Martín Alegre, Sara

Date of defense

2011-05-13

ISBN

9788449044502

Legal Deposit

B-6623-2015

Pages

343 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Anglesa i de Germanística

Abstract

Aquesta tesi doctoral, denominada Literatura d’Autoajuda dels EEUU i la Crida de l’ Orient Llunyà: la Acculturaciò d’ Idees i Pràctiques Orientals amb Atenció Especial al Període que va de 1980 en endavant, és un Estudi Cultural sobre la influència del Orient Llunyà dins d’un grup seleccionat de cinc llibres d’autoajuda. Està dividida en tres parts ben definides. La Primera Part és una introducció al tema d’autoajuda, des d’una perspectiva d’Estudis Culturals: la seva definició, les raons sociològiques, psicològiques i econòmiques de la seva aparició, un intent de categorització tenint en compte diferents corrents de pensament, així com un resum històric dels canvis bàsics en els ideals d’èxit i felicitat tal i com apareixen expressats en la literatura d’autoajuda americana al llarg del temps. L’intent de categorització és enterament meu i està especialment basat en un clar canvi d’orientació al llarg del temps, que ens ajuda a entendre la literatura d’autoajuda com un fenomen socio-cultural en evolució. En la Segona Part ofereixo un anàlisi cultural exhaustiu sobre la creixent influencia de l’Orient Llunyà en els Estats Units d’Amèrica, des d’una perspectiva històrica, social, psicològica, filosòfica i científica ja que aquesta informació és essencial per establir els contextos històrics, culturals i socials en els que s’ha desenvolupat la literatura d’autoajuda (i les influències orientals que conté). Sense aquest treball de contextualització, hauria estat extremadament difícil tractar autores específics i els seus escrits de forma intel·ligible i transparent. I finalment, a la Tercera Part, em dedico a l’anàlisi de la articulació de la influència de l’Orient Llunyà dins d’alguns dels llibres d’autoajuda més coneguts i més amplament llegits, des de la dècada de 1980 en endavant, en relació a la seva contribució als objectius relacionats amb la felicitat i la pau interior. Això porta a la conclusió de que les cultures de transformació personal, que han arribat a ser una part tan intrínseca de la cultura americana, sovint adopten i adapten idees i conceptes de fonts molt diferents, especialment de l’Orient Llunyà, moltes vegades per cobrir les seves pròpies necessitats, donant un ‘toc americà’ idiosincràtic.


Esta tesis doctoral, denominada Literatura de Auto-Ayuda de los EEUU y la Llamada del Lejano Oriente: La Aculturación de Ideas y Prácticas Orientales con Atención Especial al Período que va de los años 1980 en adelante es un Estudio Cultural sobre la influencia del Lejano Oriente dentro de un grupo seleccionado de cinco libros de auto-ayuda. Está dividida en tres partes bien definidas. La Primera Parte es una introducción al tema de auto-ayuda, desde una perspectiva de Estudios Culturales: su definición, las razones sociológicas, psicológicas y económicas de su aparición, un intento de categorización teniendo en cuenta diferentes corrientes de pensamiento, así como un resumen histórico de los cambios básicos en los ideales de éxito y felicidad tal y como aparecen expresados en la literatura de auto-ayuda americana a lo largo del tiempo. El intento de categorización es enteramente mío y está especialmente basado en un claro cambio de orientación a lo largo del tiempo, que nos ayuda a entender la literatura de auto-ayuda como un fenómeno socio-cultural en evolución. En la Segunda Parte ofrezco un análisis cultural exhaustivo sobre la creciente influencia del Lejano Oriente en los Estados Unidos de América, desde una perspectiva histórica, social, psicológica, filosófica y científica ya que esta información es esencial para establecer los contextos históricos, culturales y sociales en los que se ha desarrollado la literatura de auto-ayuda (y las influencias orientales que contiene). Sin este trabajo de contextualización, hubiera sido extremadamente difícil tratar a autores específicos y sus escritos de forma inteligible y transparente. Y finalmente, en la Tercera Parte, me dedico al análisis de la articulación de la influencia del Lejano Oriente dentro de algunos de los libros de auto-ayuda más conocidos y más ampliamente leídos, desde la década de 1980 en adelante, en relación a su contribución a los logros relacionados con la felicidad y la paz interior. Esto lleva a la conclusión de que las culturas de transformación personal, que han llegado a ser una parte tan intrínseca de la cultura americana, frecuentemente adoptan y adaptan ideas y conceptos de fuentes muy diferentes, especialmente del Lejano Oriente, a menudo para cubrir sus propias necesidades, dándoles un ‘toque americano’ idiosincrático.


This doctoral dissertation called US Self-help Literature and the Call of the East: the Acculturation of Eastern Ideas and Practices with special attention to the period from the 1980s onwards is a Cultural Study on the Far Eastern influence within a selected group of five self-help literature books. It is divided into three well-defined parts: Part One is an introduction to the topic of self-help, from a Cultural Studies perspective: its definition, the sociological, psychological and economic reasons for its appearance, an attempt at a categorisation considering different strands of thought, as well as a historical overview of the basic changes in the ideals of success and happiness as expressed in American non-fiction self-help literature through time. The attempt at a categorisation is entirely mine and it is mainly based on a clear shift in goal orientation throughout time, which helps us to understand self-help literature as an evolving socio-cultural phenomenon. In Part Two, I offer a thorough cultural analysis of the growing Far Eastern influence in the United States of America, from a historical, social, psychological, philosophical and scientific perspective, since this information is essential in order to establish the historical, cultural and social contexts in which self-help literature (and the Eastern influences within it) has developed. Without this work of prior contextualisation, it would have been extremely difficult to approach specific authors and their writings in an intelligible or transparent way. And finally, in Part Three, I deal with the analysis of the articulation of Far Eastern influence within some of the most well-known and widely read self-help books from the 1980s onward, in the light of their contributions to the achievement of happiness and inner peace. This leads to the conclusion that the cultures of personal transformation that have become such an intrinsic part of American culture, frequently adopt and adapt ideas and concepts from very different sources, especially Far Eastern, often to suit their own needs, giving them an idiosyncratic, American touch.

Keywords

Self-help; Hapiness; Far east

Subjects

80 - General questions relating to both linguistics and literature. Philology

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

mme1de1.pdf

2.598Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)