Urban renewal and health : the effects of the Neighbourhoods Law on health and health inequalities in Barcelona

Author

Mehdipanah, Roshanak

Director

Borrell i Thió, Carme

Muntaner, Carles

Date of defense

2014-05-23

Legal Deposit

B 20948-2015

Pages

135 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Urban renewal interventions aim to improve physical infrastrucutres, promote social integration and increase economic gains. However, they also have the potential to improve the wellbeing of residents. The objective of this dissertation was to better understand how an urban renewal policy, the Neighbourhoods Law, could affect health and health inequality in Barcelona, Spain. Using a mixed-methods approach, three studies were produced to better understand this connection. The first study used Concept Mapping techniques to study the perception of neighbours towards changes that had occurred in their intervened neighbourhoods in recent years and their importance for their wellbeing. The second study used the Barcelona Health Survey to analyse poor self-rated health and mental health status in women and men, before and after the intervention in participating neighbourhoods while comparing them to a group of non-intervened neighbourhood but with similar socio-demographic characteristics. The analysis was repeated to introduce the dimension of health inequality using social (occupational) class as a stratifying indicator. The third study used the results attained from previous studies and the existing literature to propose possible mechanisms linking urban renewal to health. The results from these studies indicate that the Neighbourhoods Law had a positive effect on residents’ health and health inequality.


Les intervencions de renovació urbana tenen com a objectiu millorar les infraestructures físiques, promoure la integració social i augmentar els guanys econòmics. A més, també tenen el potencial de millorar el benestar dels residents. L'objectiu d'aquesta tesi és poder comprendre com una política de renovació urbana, la Llei de Barris, pot afectar a la salut i a les desigualtats en salut a la ciutat de Barcelona. Per respondre a aquest objectiu s’han realitzat tres articles usant un enfocament de mètodes mixtos. El primer estudi utilitza la metodologia de “Concept Mapping” per analitzar la percepció dels veïns en relació als canvis que s’han produït en el barri en els últims anys i la seva importància per al seu benestar. El segon estudi utilitza l'Enquesta de Salut de Barcelona per analitzar la mala salut autopercebuda i l'estat de salut mental, abans i després de la Llei de Barris en els barris participants utilitzant com a grup de comparació un grup de barris no participants de característiques socio-demogràfiques similars. Les anàlisis es van repetir per introduir la dimensió de la desigualtat en salut utilitzant la classe social (ocupacional) com a indicador. El tercer estudi utilitza els resultats obtinguts dels dos estudis anteriors i de la bibliografia existent per proposar possibles mecanismes que vinculin la renovació urbana en la salut. Els resultats d'aquests estudis indiquen que la Llei de Barris té un efecte positiu en la salut i en la desigualtat en salut dels veïns.

Keywords

Urban renewal; Health inequalities; Evaluation; Mixed-methods; Concept mapping; Theory-driven; Barcelona; Regeneració urbana; Desigualtats en salut; Quasi-experimental

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Health inequalities

Documents

trm.pdf

1.337Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)