Estudio sobre el papel de la videofibrosomnoscopia en los resultados terapéuticos del paciente con síndrome de Apnea-­‐Hipopnea Obstructiva del Sueño

Autor/a

Martínez Novoa, Mª Dolores

Director/a

Figuerola Massana, Enric

Avilés Jurado, Francesc Xavier

Fecha de defensa

2015-07-09

Depósito Legal

T 1348-2015

Páginas

246 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Resumen

El diagnòstic de la síndrome d’Apnea-Hipopnea Obstructiva del Son (SAHOS) s’efectua amb la demostració objectiva de l’alteració respiratòria que provoca l’obstrucció de les vies respiratòries superiors durant el son i dels despertars relacionats amb els esforços respiratoris. La valoració clínica i exploració física exhaustives no prediuen adequadament ni la presencia o absència d’apnees o hipopnees nocturnes, ni la severitat, si existeix, del SAHOS. D’altra banda, la subjectivitat de l’avaluació i la variabilitat en la nomenclatura de les troballes clíniques dificulten la comparació. La Videofibrosomnoscòpia proporciona informació sobre la dinàmica de la via aèria superior en els pacients amb Trastorns Respiratoris del Son, millorant les indicacions terapèutiques. Malgrat això, encara no s’ha pogut demostrar que millori l’èxit terapèutic. L’objectiu principal d’aquesta tesi ha estat comprovar si aquesta tècnica diagnòstica millora els resultats terapèutics en pacients amb la síndrome d’Apnea-Hipopnea Obstructiva del Son. Els nostres resultats indiquen que hi ha diferències en les indicacions terapèutiques dels pacients avaluats amb i sense videofibrosomnoscòpia. Malgrat això, no podem afirmar que aquest mètode d’exploració millori els resultats terapèutics en pacients amb la síndrome d’Apnea-Hipopnea Obstructiva del Son, encara que la trobem útil en alguns casos seleccionats.


El diagnóstico de síndrome de Apnea-Hipopnea Obstructiva del Sueño (SAHOS) se efectúa mediante la demostración objetiva de la alteración respiratoria que provoca la obstrucción de las vías respiratorias superiores durante el sueño y los despertares relacionados con los esfuerzos respiratorios. La valoración clínica y exploración física exhaustivas no predicen adecuadamente ni la presencia o ausencia de apneas o hipopneas nocturnas, ni la severidad, si existe, del SAHOS. Por otra parte, la subjetividad de la evaluación y la variabilidad de la nomenclatura de los hallazgos clínicos dificultan su comparación. La Videofibrosomnoscopia proporciona información sobre la dinámica de la vía aérea superior en los pacientes con Trastornos Respiratorios del Sueño, mejorando las indicaciones terapéuticas. Sin embargo, aún no ha podido demostrarse que mejore el éxito terapéutico. El objetivo principal de esta tesis ha sido comprobar si esta técnica diagnóstica mejora los resultados terapéuticos en pacientes con síndrome de Apnea-Hipopnea Obstructiva del sueño. Nuestros resultados indican que hay diferencias en las indicaciones terapéuticas de los pacientes evaluados con y sin videofibrosomnoscopia. A pesar de ello, no podemos afirmar que este método exploratorio mejore los resultados terapéuticos en pacientes con síndrome de Apnea-Hipopnea Obstructiva del sueño, aunque lo consideramos útil en algunos casos seleccionados.


The diagnosis of Obstructive Sleep Apnea-hypopnea syndrome (OSAS) is effected by the objective demonstration of a respiratory disorder that causes obstruction of the upper airway during sleep and the awakenings (cessations of sleep)related to respiratory effort. Using clinical and physical assessment it is not easy to predict the presence or absence of apneas or nocturnal hypopneas, nor the severity of OSAS. Moreover, the subjectivity of the evaluation and the variability of the nomenclature of clinical findings make it difficult to make comparisons. The DISE (drug induced sleep endoscopy) provides information on the dynamics of the upper airway in patients with sleep-disordered breathing, improving the therapeutic indications. However, it has not been demonstrated that it improves therapeutic success. The main objective of this thesis was to determine whether this diagnostic technique improves treatment outcomes in patients with obstructive apnea-hypopnea sleep syndrome. Our results indicate that there are differences in the therapeutic indications of patients evaluated with and without DISE. However, we cannot claim that this screening method improves treatment outcomes in patients with obstructive sleep apnea-hypopnea syndrome, although we consider it useful in selected cases.

Palabras clave

Avaluació de la via aèria supe; Endoscòpia del son induïda f; Síndrome d’apnea-Hipopnea; Evaluación de la vía aérea su; Videofibrosomnoscopia (VFS); Síndrome de Apnea-Hipopne; Upper airway evaluation; Drug-induced sleep endoscopy; Obstructive sleep apnea-hi

Materias

61 - Medicina; 616 - Patología. Medicina clínica. Oncología

Documentos

tesi Ma Dolores Martinez.pdf

115.0Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)