Acceso a la atención en los sistemas de salud de Colombia y Brasil . Un análisis de las barreras, los factores determinantes y la equidad en el acceso

Author

García Subirats, Irene

Director

Vázquez Navarrete, María Luisa

Vargas Lorenzo, Ingrid

Borrell i Thió, Carme

Date of defense

2015-07-14

Legal Deposit

B 26799-2015

Pages

182 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

El acceso a la atención en salud es una de las principales preocupaciones de las políticas sanitarias, y su evaluación es fundamental para su diseño. El objetivo de esta tesis es analizar el acceso a los diferentes niveles de atención en dos países con sistemas de salud diferentes, Colombia, con el Sistema General de Seguridad Social en Salud (SGSSS) y Brasil, con el Sistema Único de Salud (SUS). Para ello se ha realizado un estudio transversal basado en una encuesta poblacional con aplicación de un cuestionario estructurado en entrevista presencial en dos municipios de Colombia y dos de Brasil y se han llevado a cabo tres sub-estudios. En el primero, se han analizado las necesidades insatisfechas de atención sanitaria y las barreras de acceso a la atención, desde la búsqueda de atención a la resolución del problema de salud; en el segundo se ha analizado la utilización de los distintos niveles asistenciales y sus determinantes, en el SGSSS y en el SUS, respectivamente; por último se ha estudiado la equidad en el acceso a la atención en salud en ambos países. Los resultados muestran notables barreras en el acceso (en la búsqueda, en la entrada y en la utilización de los servicios), determinantes del uso del SGSSS y SUS que varían en cada país según el nivel asistencial (relacionados con características de la población, de los prestadores de los servicios y de los modelos del sistema de salud) e inequidades en la utilización de los diferentes niveles asistenciales, especialmente en la atención especializada. El análisis señala cómo el diseño de los sistemas de salud determina el acceso a los servicios: en el SGSSS, la existencia de un seguro segmentado, con distintos paquetes de beneficios, gestionado por aseguradoras y no universal origina barreras e inequidades en el acceso según estatus de afiliación y régimen de aseguramiento; en Brasil, las dificultades de acceso debidas a la insuficiencia de recursos humanos y físicos en el SUS, así como las inequidades en el uso de la atención especializada señalan su infra-financiación y resaltan la importancia del subsector privado en el sistema de salud.


L’accés a l’atenció en salut és una de les principals preocupacions de les polítiques sanitàries i la seva avaluació és fonamental per al seu disseny. L'objectiu d'aquesta tesi és analitzar l'accés als diferents nivells d'atenció en dos països amb sistemes de salut diferents, Colòmbia, amb el Sistema General de Seguretat Social en Salut (SGSSS) i Brasil, amb el Sistema Únic de Salut (SUS). S'ha realitzat un estudi transversal basat en una enquesta poblacional amb aplicació d'un qüestionari estructurat en entrevista presencial a dos municipis de Colòmbia i dos del Brasil i s'han dut a terme tres sub-estudis. En el primer, s'han analitzat les necessitats insatisfetes d’atenció sanitària i les barreres d'accés a l'atenció, des de la cerca d'atenció a la resolució del problema de salut; en el segon s'ha analitzat la utilització dels diferents nivells assistencials i els seus determinants al SGSSS i al SUS, respectivament; finalment, en el tercer estudi, s'ha estudiat l'equitat en l’accés a l’atenció en salut a ambdós països. Els resultats mostren notables barreres en l'accés (en la cerca, en la entrada i durant la utilització dels serveis de salut), determinants de la utilització del SGSSS i SUS que varien a cada país segons el nivell assistencial (relacionats amb les característiques de la població, dels prestadors de serveis i dels models del sistema de salut) i inequitats en la utilització dels diferents nivells assistencials, especialment en l’atenció especialitzada. L'anàlisi assenyala com el disseny dels sistemes de salut determina l'accés als serveis: al SGSSS, l'existència d'un assegurament segmentat, amb diferents paquets de beneficis, gestionat per asseguradores i no universal origina barreres i inequitats en l'accés segons estatus d'afiliació i règim d'assegurament; al Brasil, les dificultats d’accés degudes a la insuficiència de recursos humans i físics en el SUS, així com les inequitats en l’ús de l’atenció especialitzada, assenyalen el seu infra-finançament i ressalten la importància del subsector privat en el sistema de salut.

Keywords

Acceso a los Servicios de Salud; Necesidad insatisfecha; Utilización de los servicios de salud; Competencia gestionada; Acceso Universal a Servicios de Salud; Factors socioeconòmics; Inequitats; Colòmbia; Brasil; Access to health care; Unmet healthcare needs; Health care utilization

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tigs.pdf

1.239Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)