Patrons de consum d'alcohol en estudiants universitaris

Author

Salamó Avellaneda, Anna

Director

Gras Pérez, María Eugenia

Font-Mayolas, Sílvia

Date of defense

2011-06-10

ISBN

9788469462393

Legal Deposit

Gi. 895-2011

Pages

544 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Psicologia

Universitat de Girona. Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida

Abstract

L’objectiu general d’aquesta tesi és conèixer la prevalença i el patró de consum d’alcohol d’una mostra de 2,137 estudiants de la Universitat de Girona (17-35 anys). S’utilitzà un disseny multimètode integrant la metodologia quantitativa (estudi d’enquesta) amb la metodología qualitativa (grups focals). Un 65% dels joves són consumidors habituals d’alcohol. La influència social de pares, germans i amics és una variable crucial en la iniciació i manteniment del consum d’aquesta droga. El consum habitual és més freqüent entre aquells que van experimentar més precoçment amb la substància. Entre els homes és més habitual el consum massiu, però més dones efectuen consums considerats d’alt risc. Els joves reconeixen algunes repercussions socials de l’abús de l’alcohol però no en perceben per a la salut física. Aquests resultats mostren la necessitat de: endarrerir l’edat de primera experimentació, informar del risc del consum d’alcohol i fomentar un oci nocturn alternatiu i saludable.


The main objective of this thesis was to determine the prevalence and patterns of alcohol consumption in a sample of 2137 college students from Girona (17-35 years old). A multimethod design using a quantitative methodology (survey) and qualitative methodology (focus groups) was employed. 65% of the participants were regular users of alcohol. The social influence of parents, siblings and friends was a crucial variable in the initiation and maintenance of alcohol use. In addition, regular use was more common amongthose who were younger when they first experimented with the substance. Binge drinking was more common among men, while high risk alcohol consumption was more common among women. However, participants acknowledged negative social consequences of alcohol abuse but they did not perceive any physical consequences. These results show the need to: delay the age of first experimentation, inform of the risks of alcohol consumption and promote a healthy alternative nightlife.

Keywords

Consum d'alcohol; Alcohol consumption; Consumo de alcohol; Influència social; Social influence; Unitat de Beguda Estàndard; UBE; Risc per la salut; Health risk; Riesgo para la salud; Estudiants universitaris; College students; Estudiantes universitarios

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Documents

tasa.pdf

3.354Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)