The career paths of graduates in chinese interpreting studies: a scientometric exploration

Autor/a

Xu, Ziyun

Director/a

Archambault, Eric

Fecha de defensa

2015-12-14

Depósito Legal

T 240-2016

Páginas

199 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis Anglesos i Alemanys

Resumen

Els darrers 30 anys, el creixement dels Estudis d’Interpretació xinesos ha sigut, com a mínim, espectacular. La creixent col·laboració econòmica i política entre la Xina i Occident han motivat la demanda d’intèrprets per a superar les diferències lingüístiques i culturals. Des que es van crear graus i màsters en traducció i interpretació per tota la Xina, centenars d’egressats universitaris s’han embarcat en carreres professionals diverses. Aquest estudi comença amb un panorama de la disciplina: trajectòria de creixement, tendències temàtiques i teòriques dominants, metodologies d’investigació i col·laboracions, i principals figures. Partint d’un corpus exhaustiu de tesis de màster, es fa servir l’Aparellament per Puntuació de Propensió (APP) i l’Avaluació de la Importància de les Variables (EIV) per a examinar quins determinants estructurals poden tenir un impacte causal en les decisions que els estudiants prenen sobre la seva carrera professional després de la graduació. La investigació revela que és més probable que entrin al món acadèmic els escriptors de tesis empíriques que no aquells que van dur a terme recerca teòrica. En contra de les expectatives habituals, el contingut de la tesis i el prestigi de l’afiliació acadèmica de l’estudiant i el director de tesi tenen poc impacte en la decisió. Segons la disciplina continua desenvolupant-se i madura, els factors que afecten les decisions sobre la carrera dels egressats tendeixen a continuar desenvolupant-se en paral·lel, tornant-la més complexa i diversa.


En los últimos 30 años el crecimiento de los Estudios de Interpretación chinos ha sido, como poco, espectacular. La progresiva colaboración económica y política entre China y Occidente ha motivado una demanda de intérpretes para superar las diferencias lingüísticas y culturales. Desde que se crearon grados y máster en traducción e interpretación por toda China cientos de graduados universitarios se han embarcado en diferentes carreras profesionales. Este estudio empieza con un panorama de la disciplina: trayectoria de crecimiento, tendencias temáticas y teóricas dominantes, metodologías de investigación y colaboraciones, y principales figuras. A partir de un corpus exhaustivo de tesis de máster, se usa Pareamiento por Puntaje de Propensión (PPP) y Evaluación de la Importancia de las Variables (EIV) para examinar que determinantes estructurales pueden tener un impacto causal en las decisiones que los estudiantes toman sobre sus carreras tras la graduación. La investigación revela que es más probable que accedan al mundo académico los escritores de tesis empíricas que aquellos que realizan estudios teóricos. Al contrario de lo esperado, el contenido de la tesis y el prestigio de la afiliación académica del estudiante o el director de la tesis tienen poco impacto en la decisión. Según la disciplina se sigue desarrollando y madura, los factores que afectan las decisiones sobre la carrera profesional de los graduados tienden a seguir desarrollándose en paralelo, volviéndola más compleja y diversa.


Increasing economic and political collaboration between China and the West has driven the demand for interpreters to bridge the linguistic and cultural divide. Since master’s and bachelor’s degree courses in interpreting and translation were created all over China, hundreds of university graduates have embarked on widely differing career paths. This study begins with an overview of the discipline: its growth trajectory, dominant theoretical and thematic trends, research methodologies and collaborations, and major players. Working from an exhaustive corpus of master’s theses, Propensity Score Matching (PSM) and Variable Importance Evaluation (VIE) are used to examine which structural determinants may have a causal impact on the decisions students make about their careers after graduation. The research reveals that writers of empirical theses are much more inclined to enter the academic sphere than those who conduct theoretical studies. Graduation year and geographical location of university also contribute to the choice between one career path and another. Contrary to common expectation, thesis content and the prestige of a student’s academic affiliation or thesis advisor have little impact on the decision. As the discipline continues to evolve and mature, the factors affecting graduates’ career choices are likely to develop in parallel, becoming ever more complex and diverse.

Palabras clave

interpretació d'Estudis; cienciometria; opcions de carrera; Interpretación de Estudios; cienciometría; Opciones de carrera; Interpreting Studies; scientometrics; career choices

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades

Documentos

Tesi Ziyun.pdf

3.815Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)