Desarrollo y validación del cuestionario CUVA para evaluar los valores en población española.

Author

Lendinez Najar, Eleuterio

Director

Morales Vives, Fàbia

Date of defense

2016-01-27

Legal Deposit

T 319-2016

Pages

148 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

En les últimes dècades hi ha hagut un interès creixent per l'estudi i la classificació dels valors, el que ha donat lloc a diverses taxonomies i qüestionaris de valors. No obstant això, la majoria d'aquestes taxonomies parteixen de models teòrics previs, el que pot portar al fet que la taxonomia no sigui prou completa, atès que la inclusió de valors en aquest tipus de taxonomies depèn en gran mesura del model teòric del qual es parteix, i dels coneixements i la interpretació que fa l'investigador. Per aquest motiu, s'han realitzat estudis psicoléxicos en diferents cultures, que han permès identificar elements culturals que difícilment s'haurien pogut obtenir d'una altra manera. Un d'aquests estudis es va realitzar a Espanya per Morales-Vives et al. (2012), identificant set factors de valors a partir de 566 descriptors. L'objectiu de la present tesi és desenvolupar un qüestionari de valors per avaluar aquests set factors, però amb un nombre més manejable de descriptors, concretament 55. El qüestionari desenvolupat, anomenat CUVA, presenta adequades propietats psicomètriques. Concretament, s'han obtingut els set factors esperats, amb un ajust adequat. D'altra banda, els índexs de simplicitat calculats van revelar que l'estructura factorial és simple. Els patrons de correlacions amb el model de valors de Schwartz són similars als obtinguts per Morales-Vives et al. (2012), revelant que no hi ha una correspondència un-a-un entre els factors dels dos models de valors, tal com s'esperava. Finalment, el patró de correlacions amb els Cinc Grans factors de personalitat també és similar a l'obtingut per Morales-Vives et al. (2012).


En las últimas décadas ha habido un interés creciente por el estudio y la clasificación de los valores, lo que ha dado lugar a diversas taxonomías y cuestionarios de valores. Sin embargo, la mayoría de estas taxonomías parten de modelos teóricos previos, lo que puede llevar a que la taxonomía no sea suficientemente completa, dado que la inclusión de valores en este tipo de taxonomías depende en gran medida del modelo teórico del que se parte, y de los conocimientos y la interpretación que hace el investigador. Por ese motivo, se han realizado estudios psicoléxicos en diferentes culturas, que han permitido identificar elementos culturales que difícilmente se habrían podido obtener de otra manera. Uno de estos estudios se realizó en España por Morales-Vives et al. (2012), identificando siete factores de valores a partir de 566 descriptores. El objetivo de la presente tesis es desarrollar un cuestionario de valores para evaluar estos siete factores, pero con un número más manejable de descriptores, concretamente 55. El cuestionario desarrollado, denominado CUVA, presenta adecuadas propiedades psicométricas. Concretamente, se han obtenido los siete factores esperados, con un ajuste adecuado. Por otra parte, los índices de simplicidad calculados revelaron que la estructura factorial es simple. Los patrones de correlaciones con el modelo de valores de Schwartz son similares a los obtenidos por Morales-Vives et al. (2012), revelando que no hay una correspondencia uno-a-uno entre los factores de los dos modelos de valores, tal como se esperaba. Finalmente, el patrón de correlaciones con los Cinco Grandes factores de personalidad también es similar al obtenido por Morales-Vives et al. (2012).


In recent decades there has been a growing interest in the study and classification of values, which has given rise to various taxonomies and values questionnaires. However, most of these taxonomies start from previous theoretical models, which can lead to not sufficiently complete taxonomies, since the inclusion of values in such taxonomies depends largely on the starting theoretical model, and the knowledge and interpretation of the researcher. For this reason, there have been psycholexicals studies in different cultures, which have identified cultural elements that hardly could have been obtained otherwise. One of such studies was conducted in Spain by Morales-Vives et al. (2012) and identified seven factors of values from 566 descriptors. The aim of this thesis is to develop a values questionnaire to assess those seven factors, but with a more manageable number of descriptors as is 55. The questionnaire specifically developed, called CUVA, presents adequate psychometric properties. Specifically, the seven factors expected, with an appropriate adjustment, were obtained. On the other hand, simplicity indexes revealed that the factor structure is simple. The patterns of correlations with Schwartz values model are similar to those obtained by Morales-Vives et al. (2012), revealing that there is no one-to-one relationship between the factors of the two models of values, as expected. Finally, the pattern of correlations with the Big Five personality factors is also similar to that obtained by Morales-Vives et al. (2012).

Keywords

valor; enfocament psicolexic; personalitat; valor; enfoque psicoléxico; personalidad; values; psycholexical approach; personality

Subjects

159.9 - Psychology

Documents

Tesi Eleuterio.pdf

1013.Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)