Universitat de Lleida. Departament de Medicina
L’objectiu de l’estudi és comparar l’eficàcia entre un grup de tractament multidisciplinar que inclou teràpia cognitiu-conductual, un grup de teràpia basada en el Mindfulness i un grup control en la clínica afectiva, de dolor, alteracions del son, impacte, qualitat de vida, catastrofisme i autoeficàcia, així com en mesures neuropsicològiques atencionals i executives. La mostra final està conformada per pacients de la unitat de fibromiàlgia que havent estat assignats a tots dos grups experimentals de forma aleatòria, han finalitzat el grup i han realitzat la valoració pretest i postest. Alhora s’ha comparat amb un grup control de llista d’espera. Els resultats mostren milloria en clínica afectiva i ansiosa, rumiació i autoeficàcia del dolor en el grup MNDF i milloria en funcionalitat física en el grup MD. Tots dos tractaments mostren una milloria significativa en la clínica afectiva i ansiosa, catastrofisme, autoeficàcia i qualitat de vida en relació al grup control.
El objetivo del estudio es comparar la eficacia entre un grupo de tratamiento multidisciplinar que incluye terapia cognitivo-conductual, un grupo de terapia basada en el Mindfulness y un grupo control, en la clínica afectiva, de dolor, alteraciones del sueño, impacto, calidad de vida, catastrofismo y autoeficacia, así como en medidas neuropsicológicas atencionales y ejecutivas. La muestra final está conformada por pacientes de la unidad de fibromialgia que habiendo sido asignados a los dos grupos experimentales de forma aleatoria, han finalizado el grupo y han realizado la valoración pretest y postest. Asimismo se ha comparado con un grupo control de lista de espera. Los resultados muestran mejoría en clínica afectiva y ansiosa, rumiación y autoeficacia del dolor en el grupo MNDF y mejoría en funcionalidad física en el grupo MD. Ambos tratamientos muestran una mejoría significativa en la clínica afectiva y ansiosa, catastrofismo, autoeficacia y calidad de vida en relación al grupo control.
The aim of the study is to compare the efficacy between a multidisciplinary treatment group that includes cognitive behavioural therapy, a group of Mindfulness-based therapy and a control group in depression, pain, sleep disturbances, impact and quality of life, self-efficacy and catastrophizing, as well as neuropsychological measures of attention and executive function. The final sample is formed by patients with fibromyalgia who have been assigned to two experimental groups randomly, completed the group and made pretest and post-test assessment. At the same time was compared with a waiting list control group. The results show improvement in clinical and emotional anxiety, self-efficacy rumination and pain in the group MNDF and improvement in physical function in the group MD. Both treatments show significant improvement in clinical and emotional anxiety, catastrophizing, self-efficacy and quality of life comparing with the control group.
Fibromiàlgia; Mindfulness; Fibromialgia; Terapia cognitivo-conductual; Teràpia cognitiu-conductual; Fibromyalgia; Cognitive behavioral therapy
159.9 - Psicología
Personalitat, avaluació i tractament psicològic
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Departament de Medicina [112]