Nueva nomenclatura para componer a futuro el diccionario de uso del quechua cusqueño

Autor/a

Jara Luna, César

Director/a

Battaner, María Paz

Calvo Pérez, Julio

Data de defensa

2016-02-09

Pàgines

682 p.



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari de Lingüística Aplicada

Programa de doctorat

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Resum

El objeto de estudio de esta investigación es formular los fundamentos teóricos y metodológicos de un ordenamiento morfológico para el establecimiento de una Nueva Nomenclatura (NN) del futuro Diccionario de uso del quechua cusqueño (DUQUE). Los resultados del análisis de la nomenclatura de obras actuales evidencian que la anarquía ortográfica de la lengua condiciona directamente el tipo de orden caótico de las entradas. Los condicionantes van desde factores históricos hasta los criterios personales de los mismos lexicógrafos. La norma histórica de la ortografía de los siglos XVI y XVII, y la arbitrariedad con que proceden los lexicógrafos han sido los factores más influyentes. Se analizan, en el trabajo, los morfemas que componen las unidades léxicas del quechua, así como el vocabulario de la lengua. Al final, se propone una ordenación morfológica de la Nueva Nomenclatura constituida a partir de morfemas base que podrían constituir las macroentradas.


The object of study of this research is to develop the theoretical and methodological foundations of a morphological system for the establishment of a new nomenclature (NN) Dictionary of the future use of Cuzco Quechua (DUQUE). The results of the analysis of the classification of current works show that spell anarchy of language directly affects the kind of chaotic order of the entries. The determining factors ranging from historical to personal criteria of them lexicographers. The historical standard spelling of the sixteenth and seventeenth centuries, and the arbitrariness with which come lexicographers have been the most influential factors. Are analyzed, at work, morphemes composing Quechua lexical units as well as the vocabulary of the language. In the end, a morphological management of the new nomenclature constituted from morphemes that could form the basis macroentries proposed.

Paraules clau

Nomenclatura; Quechua; Lexicografía; Ortografía; Morfema; Nomenclature; Lexicography; Spelling; Morpheme

Matèries

81 - Lingüística i llengües

Documents

tcjl.pdf

4.913Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)