Estrés de los estudiantes de enfermeria en las prácticas clínicas: diseño y efectividad de un programa de intervención

Autor/a

Bonfill Accensi, Encarna

Director/a

Zaera Buitrago, José Luis,

Lleixà Fortuño, Maria Del Mar

Fecha de defensa

2016-09-30

Páginas

230 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Resumen

Les pràctiques clíniques estan presents des de l'inici del grau d'infermeria, i constitueix el lloc on es produeix la transferència de coneixements teòrics i metodològics dels estudis d'infermeria. S'ha dut a terme un estudi analític quasiexperimental pre i post intervenció longitudinal amb estudiants de grau d'infermeria de la URV durant els cursos 2012-2013 i 2013-2014. En el disseny de la investigació s'ha escollit utilitzar metodologia mixta, d'una banda metodologia quantitativa, amb l'ús de qüestionaris. I per altra banda, s'ha seguit la tècnica de grup focal com a tècnica de recollida d'informació. Entre els resultats més destacats de la investigació estan: La primera fase anomenada "diagnòstica", mostra que en els tres campus estudiats CTE, SBP i CC el valor més elevat d'estrès s'obté en el factor 1 "falta de competència" i el segon més elevat en els tres campus és el factor 4 "impotència i incertesa", sent el CTE el que presenta els valors més elevats. La segona fase "intervenció i efectivitat" ha estat centrada en la implementació i efectivitat del programa d'intervenció en els estudiants del CTE com a prova pilot. Per valorar l'efectivitat de la intervenció implementada es va comparar l'estrès previ i posterior a la intervenció i també es va comparar la disminució d'estrès del curs amb i sense dur a terme la intervenció dissenyada; els resultats mostren una disminució superior de l'estrès després de realitzar la intervenció.


Las prácticas clínicas están presentes desde el inicio del grado de enfermería, y constituye el lugar donde se produce la transferencia de conocimientos teóricos y metodológicos de los estudios de enfermería. Se ha llevado a cabo un estudio analítico cuasiexperimental pre y post intervención longitudinal con estudiantes de grado de enfermería de la URV durante los cursos 2012-2013 y 2013-2014. En el diseño de la investigación se ha elegido utilizar metodología mixta, por un lado metodología cuantitativa, con el uso de cuestionarios. Y por otra parte, se ha seguido la técnica de grupo focal como técnica de recogida de información. Entre los resultados más destacados de la investigación están: La primera fase llamada “diagnóstica”, muestra que en los tres campus estudiados CTE, SBP y CC el valor más elevado de estrés se obtiene en el factor 1 “falta de competencia” y el segundo más elevado en los tres campus es el factor 4 “impotencia e incertidumbre”, siendo el CTE el que presenta los valores más elevados. La segunda fase “intervención y efectividad” ha estado centrada en la implementación y efectividad del programa de intervención en los estudiantes del CTE como prueba piloto. Para valorar la efectividad de la intervención implementada se comparó el estrés previo y posterior a la intervención y también se comparó la disminución de estrés del curso con y sin llevar a cabo la intervención diseñada; los resultados muestran una disminución superior del estrés tras realizar la intervención.


Clinical practicum is an important part of an undergraduate’s studies from the outset of their nursing studies. It is here where the theoretical and methodological knowledge of nursing studies becomes practical. A quasi-experimental analytic study was carried out pre- and post-intervention with URV nursing students during the 2012-2013 and 2013-2014 courses. We used mixed methodology to design our investigation. On the one hand, we used quantitative methodology with questionnaires, and, on the other hand, we followed the techniques of the focus group to collect information. The most significant of our results included the following: The first phase (which we called the “diagnostic” phase) shows that the highest stress level obtained at the three campus was in factor 1 “lack of responsibility”. The second highest was in factor 4 “impotence and uncertainty”, with the CTE showing the highest values of all three campuses. The second phase (called “intervention and effectiveness”) was focussed on carrying out a programme of intervention on CTE students as a pilot test and measuring its effectiveness. To assess the effectiveness of such an intervention, stress levels from before and after the intervention were compared, as were the reductions in stress observed during the course with or without this intervention. The results show a stronger reduction in stress after carrying out the intervention.

Palabras clave

Estrès; Estudiants d'infermeria; Intervenció; Estrés; Estudiantes de enfermería; Intervención; Stress; Nursing students; Intervention

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 159.9 - Psicología; 614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Área de conocimiento

Ciències de la salut

Documentos

TESI.pdf

6.379Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)