La "construcció" de la "vida" dels equips cooperatius d'un aula rural des de la veu de les persones implicades: un estudi de cas longitudinal

Autor/a

Traver Albalat, Santiago

Director/a

Moliner García, Odet

Codirector/a

Lago, José Ramón

Data de defensa

2016-10-14

Pàgines

420 p.



Departament/Institut

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Pedagogia

Resum

Aquest estudi es va desenvolupar en un aula rural monograu on es va implementar el Programa “Cooperar per Aprendre / Aprendre a Cooperar”, un programa didàctic inclusiu basat en l’aprenentatge cooperatiu, mentre que els alumnes estaven estudiant 5è i 6è curs. Per un costat, la recerca realitza aportacions teòriques per a desenvolupar el concepte d’aprenentatge cooperatiu a través de l’elaboració d’un instrument d’anàlisi dels factors de qualitat d’un equip d’aprenentatge cooperatiu. Per altre costat, mostra diverses orientacions pràctiques per al procés de desenvolupament de l’aprenentatge cooperatiu a l’aula. La investigació és un estudi de cas longitudinal en què es van emprar els instruments propis de la investigació qualitativa. Des del paradigma interpretatiu, una anàlisi de dades mixte dels factors de qualitat en conjunt, ha permés identificar i caracteritzar les diferents etapes que atravessa la cooperació als equips base i en els alumnes resistents i, finalment, en un alumne amb tda-h.


Este estudio se desarrolló en un aula rural monogrado donde se implementó el Programa “Cooperar para aprender / Aprender a cooperar”, un programa didáctico inclusivo basado en el aprendizaje cooperativo, mientras que los alumnos estaban estudiando 5º y 6º curso. Por un lado, la investigación hace aportaciones teóricas para desarrollar el concepto de aprendizaje cooperativo a través de la elaboración de un instrumento de análisis de los factores de calidad de un equipo de aprendizaje cooperativo. Por otro lado, muestra varias orientaciones prácticas para el proceso de desarrollo del aprendizaje cooperativo en el aula. La investigación es un estudio de caso longitudinal en el que se utilizaron los instrumentos propios de la investigación cualitativa. Des del paradigma interpretativo, un análisis de datos mixto de los factores de calidad en su conjunto, ha permitido identificar y caracterizar las diferentes etapas que atraviesa la cooperación en los equipos de base y en los alumnos resistentes y, finalmente, en un alumno con tda-h.


This study was developed in a monograde rural classroom where the Program “Cooperating to learn / Learning to Cooperate” was implemented, a didactic inclusive program based on cooperative learning, while pupils were studying 5th and 6th grade. On the one hand, the research make theoretical contributions to develop the concept of cooperative learning through the elaboration of an analysis instrument for the quality factors of a cooperative learning team. On the other hand, the research shows several practical orientations for the process of developing cooperative learning in the classroom. The research is a case study longitudinal in which the typical instruments of the qualitative inquiry were used. The interpretive paradigm, a mixed analysis of data of quality factors on the whole, has allowed identify and characterize the different stages that cooperation in the base teams goes through and in the resistant pupils and, finally, in one hyperactive pupil.

Paraules clau

Escoles rurals; Atenció a la diversitat; Cooperació educativa

Matèries

37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure

Àrea de coneixement

Educació

Documents

tesdoc_a2016_traver_santiago_construccio.pdf

2.966Mb

tesdoc_a2016_traver_santiago_construccio_annex.pdf

1.265Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)