Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
El dolor crònic és un problema que interfereix en la vida d'un important nombre de nens i adolescents; els estudis epidemiològics informen d’una taxa de prevalença d'entre el 11 i el 38% dels participants. El maneig adequat del dolor és considerat com un dret humà. Una adequada avaluació del problema és el primer pas per afrontar convenientment aquest repte. Els objectius d'aquest treball eren a) avaluar les propietats psicomètriques de quatre de les escales d'intensitat del dolor més utilitzades en població pediàtrica: l'escala numèrica (NRS-11), l'escala de cares revisada (FPS-R), l'escala visual analògica (VAS) i l'escala de color analògica (CAS), sobretot quan s'administren en format electrònic i b) analitzar la concordança entre les puntuacions de les diferents escales i entre les puntuacions de les diferents versions de les mateixes. Els resultats obtinguts evidencien que: - Les quatre escales d'intensitat del dolor administrades en format electrònic proporcionen dades vàlides quan s'administren en nens i adolescents. - Les puntuacions obtingudes amb les versions electròniques de les quatre escales d'intensitat del dolor proporcionen dades equivalents a les obtingudes amb les versions tradicionals de les mateixes escales. - Les puntuacions obtingudes amb les versions tradicionals de les diferents escales no poden considerar-se equivalents, amb l'excepció de les puntuacions obtingudes mitjançant la VAS i la CAS. - Les puntuacions obtingudes amb les versions electròniques de la NRS-11, la VAS i la CAS poden considerar-se equivalents entre si. Per contra, les puntuacions obtingudes amb la versió electrònica de la FPS-R no podrien considerar-se equivalents amb les puntuacions de la resta d'escales en format electrònic.
El dolor crónico es un problema que interfiere en la vida de un gran número de niños y adolescentes; estudios epidemiológicos informan de una tasa de prevalencia de entre el 11 y el 38% de los participantes. El manejo adecuado del dolor es considerado como un derecho humano. Atender adecuadamente a este derecho requiere, en primer lugar, una adecuada evaluación del problema. Los objetivos de este trabajo eran a) evaluar las propiedades psicométricas de cuatro de las escalas de intensidad del dolor más utilizadas en población pediátrica: la escala numérica (NRS-11), la escala de caras revisada (FPS-R), la escala visual analógica (VAS) y la escala de color analógica (CAS), sobre todo cuando se administran en formato electrónico y b) analizar la concordancia entre las puntuaciones de las distintas escalas y entre las puntuaciones de las distintas versiones de las mismas. Los resultados obtenidos evidencian que: - Las cuatro escalas de intensidad del dolor administradas en formato electrónico proporcionan datos válidos cuando se administran en niños y adolescentes. - Las puntuaciones obtenidas con las versiones electrónicas de las cuatro escalas de intensidad del dolor proporcionan datos equivalentes a los obtenidos con las versiones tradicionales de las mismas escalas. - Las puntuaciones obtenidas con las versiones tradicionales de las distintas escalas no pueden considerarse equivalentes, con la excepción de las puntuaciones obtenidas mediante la VAS y la CAS. - Las puntuaciones obtenidas con las versiones electrónicas de la NRS-11, la VAS y la CAS pueden considerarse equivalentes entre sí. Por el contrario, las puntuaciones obtenidas con la versión electrónica de la FPS-R no podrían considerarse equivalentes con las puntuaciones del resto de escalas en formato electrónico.
Chronic pain greatly interferes in the life of a significant number of children and adolescents; epidemiological studies report a prevalence rate between 11 and 38% of participants. Proper pain management is considered to be a human right. A first step towards satisfying this requirement is to conduct an accurate assessment of the problem. The aims of this study were a) to evaluate the psychometric properties of four of the most commonly used pain intensity scales in pediatric population: the Numerical Rating Scale (NRS-11), the Faces Pain Scale-Revised (FPS-R), the Visual Analogue Scale (VAS) and the Color Analogue Scale (CAS), with an special emphasis when administered in their electronic form and b) to analyze the concordance between the scores of the different scales and among the scores of the different versions of the same scale. The results showed that: - The four pain intensity scales provide valid data when administered electronically in children and adolescents. - The scores obtained with the electronic versions of the four pain intensity scales provide equivalent data to those obtained with the traditional form of the same scale. - The scores obtained with the traditional versions of the different scales cannot be considered concordant, with the exception of the scores obtained with the VAS and the CAS. - The scores obtained with the electronic versions of the NRS-11, the VAS and the CAS can be considered equivalent. Conversely, the scores obtained with the electronic version of the FPS-R could not be considered equivalent to the scores of the other electronic versions of the scales.
Dolor infantil; Avaluació; Intensitat del dolor; Evaluación; Intensidad del dolor; Pain in children; Assessment; Pain intensity
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 159.9 - Psychology; 61 - Medical sciences
Ciències de a salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.