Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació
Programa de doctorat en Comunicació
Internet i la tecnologia mòbil s'han consolidat com una esfera pública de la vida, on l'èxit sovint s'equipara a la participació. En aquesta tesi s'estudia la influència d’una motivació basada en la identitat en la participació, amb un enfocament especial en Viquipèdia, on les identitats són fonamentals per entendre la comunitat i la diversitat de temàtica dels continguts. Per mitjà de l’anàlisi de dades es descobreix que els editors desenvolupen una identitat de comunitat i creen contingut que representa les seves identitats culturals. Aquest contingut ocupa al voltant d'una quarta part (en nombre d'articles) de cada Viquipèdia, i més tenint en compte les d'edicions. Quan els editors augmenten la participació o esdevenen administradors, segueixen preferint continguts impregnats de significats basats en la identitat cultural, la qual cosa indica una posició central d’aquesta identitat. Finalment, es destaquen estratègies per fomentar la participació i l'enriquiment intercultural entre versions lingüístiques de Viquipèdia.
The Internet and mobile technology have consolidated as a public sphere of life, where success is often equated to engagement. In this thesis, I study the influence of identity-based motivation on digital engagement, with a special focus on the collaborative encyclopaedia Wikipedia, in which identities are fundamental to understand community dynamics and content diversity. By analysing data from 15 language editions, I find that editors develop a community identity in Wikipedia and at the same time they consistently create content representing their cultural identities. Such content occupies around a quarter of each Wikipedia in number of articles, and even more in terms of edits. When editors increase their participation or become administrators, they still prefer editing content imbued with identity-based meanings, which suggests their centrality in the editing process. Finally, in line with these findings, I highlight strategies to foster editor participation and increase cross-cultural enrichment across Wikipedia language editions.
Participació; Anàlisi de dades; Experiència d’usuari; Multiculturalisme; Teoria de IPO; Motivació basada en la identitat; Identitat cultural; Viquipèdia; Participación; Análisis de datos; Experiencia de usuario; Multiculturalismo; Teoría de IPO; Motivación basada en la identidad; Identidad Cultural; Wikipedia; Engagement; Data analysis; User experience; Multiculturalism; HCI Theory; Identity-based motivation; Cultural identity; Wikipedia
316 - Sociología. Comunicación
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.