Balonmano: la relación entre los sistemas de juego, los procedimientos colectivos y su eficacia

Author

Lasierra Aguilà, Gerard

Director

Carreras i Villanova, David

Montoya Fernández, Manuel

Date of defense

2017-03-24

Pages

637 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

En esta investigación se plantean como objetivos principales diseñar un modelo de registro que permita describir y relacionar los elementos configuradores del juego del balonmano, y aplicar ese modelo a la comparación entre dos categorías de competición. Siguiendo las directrices de la metodología observacional se opta por un sistema combinado de formato de campo y sistema de categorías, utilizando un diseño de investigación de carácter ideográfico, puntual y multidimensional. Se utiliza como instrumento de observación y registro el software Dartfish TeamPro V.4.5 para analizar siete partidos de categoría absoluta masculina (Copa del Rey de España, 2012), y siete partidos de categoría infantil masculina (Campeonato de España de clubes, 2012), generándose datos de tipo concurrente y de evento. Se aplican técnicas estadísticas descriptivas e inferenciales bivariantes para el análisis relacional de los datos, añadiéndose la técnica multivariante de árboles de decisión al análisis comparativo de grupos. En relación al primer objetivo de la investigación, destacan los resultados que constatan la asociación entre sistemas de juego y procedimientos colectivos tanto ofensivos como defensivos, así como la dificultad en establecer relaciones significativas entre el ataque y la defensa. Respecto el segundo de los objetivos, las diferencias más significativas entre las dos categorías de competición se obtienen en los criterios diferencias en el marcador (marco situacional), sistemas de juego defensivos (marco estratégico), así como una mayor ocurrencia de errores técnico-tácticos en categoría infantil (marco de la eficacia).


En aquesta investigació es plantegen com a objectius principals dissenyar un model de registre que permeti descriure i relacionar els elements que configuren el joc de l’handbol, i aplicar-los a la comparació entre dues categories de competició. Seguint les directrius de la metodologia observacional s’opta per un sistema combinat de format de camp i sistema de categories, emprant un disseny d’investigació de caire ideogràfic, puntual i multidimensional. S’utilitza com a instrument d’observació i registre el software Dartfish TeamPro V. 4.5 per analitzar set partits de categoria absoluta masculina (Copa del Rei d’Espanya, 2012) i set partits de categoria infantil masculina (Campionat d’Espanya de clubs, 2012), generant-se dades de tipus concurrent i d’esdeveniment. S’apliquen tècniques descriptives i d’inferència estadística bivariada per a l’anàlisi relacional de les dades, afegint-se la tècnica multivariada d’arbres de decisió a l’anàlisi comparatiu de grups. En relació al primer objectiu de la investigació, destaquen els resultats que constaten l’associació entre sistemes de joc i procediments col.lectius tant ofensius com defensius, així com la dificultat en establir relacions significatives entre l’atac i la defensa. Respecte el segon dels objectius, les diferències més significatives entre ambdues categories de competició, s’obtenen en els criteris diferències en el marcador (marc situacional), sistemes de joc defensius (marc estratègic), així com una major ocurrència d’errades tècnic-tàctiques en categoria infantil (marc de la eficàcia).


The principal objectives proposed for this research are to design a recording model that will permit the elements configuring the sport of team handball to be described and related, and to apply this model to the comparison between two categories of competition. Following the guidelines of observational methodology, a combined system has been chosen of field format and system of categories, using an ideographic, specific and multidimensional research design. Dartfish TeamPro V.4.5 software has been used as the instrument of observation and recording to analyse seven matches in the top male category (Spanish King's Cup, 2012) and seven matches in the children's male category (Spanish Club Championship, 2012), generating concurrent and event data. Bivariate descriptive and inferential statistical techniques were used for the relational analysis of the data, adding the multivariate technique of decision trees to the comparative analysis of groups. With regard to the first research objective, of note are the results that show the association between game systems and collective procedures, both offensive and defensive, and the difficulty of establishing significant relationships between attack and defence. With regard to the second of the objectives, the most significant differences between the two categories of competition are obtained in the different criteria on the scoreboard (situational framework), defensive game systems (strategic framework) and a greater occurrence of technical-tactical errors in the children's category (effectiveness framework).

Keywords

Esport com a sistema; Handbol; Context; Deporte como sistema; Balonmano; Contexto; Sport as system; Handball; Context

Subjects

3 - Social Sciences; 79 - Recreation. Entertainment. Cinema. Theatre. Dance. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tgla1de1.pdf

8.751Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)