Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
Aquesta tesi és una investigació qualitativa, que busca descriure i identificar les vivències i percepcions dels professionals d’infermeria respecte a les cures que ofereixen a les famílies que viuen una situació de mort a un servei d’urgències, així com les vivències, percepcions i sentiments d’aquestes famílies respecte a l’atenció rebuda durant aquest procés assistencial. Es segueixen els procediments de la Teoria Fonamentada, en què les preguntes d’investigació: com cuiden les infermeres que treballen en un servei d’urgències d’un hospital d’aguts les famílies, específicament les que estan passant per una situació relacionada amb un procés de mort? Se senten preparades emocionalment per cuidar aquestes famílies en un espai curt de temps? s’abordaran des de l’anàlisi de la veu dels professionals. Per altra banda, es donarà resposta a les preguntes d’investigació: què necessiten aquestes famílies que estan experimentant situacions de mort en el servei d’urgències? Se senten cuidades pels professionals que les atenen? des de l’anàlisi de les paraules expressades per les pròpies famílies. Els eixos emergents: el poder de la informació/comunicació, l’enjudiciament del professional en les dimensions del cuidatge, la humanització de la mort a urgències i l’acompanyament emocional en el procés del dol; recullen els significats, les actituds i els valors de les informants quan viuen aquestes situacions de pèrdua. Les seves vivències, són úniques, individuals, que condueixen a reflexions personals i/o professionals, amb una necessitat comú que és: voler millorar el benestar de salut de les infermeres i de les famílies. L’aplicació del model teòric de K. Swanson donarà significat a la realitat viscuda per les infermeres en aquestes situacions, i permetrà millorar les cures de la pràctica clínica, així com les competències bàsiques d’infermeria, enriquint l’aspecte humanístic de la professió. L’aplicació d’aquest model donarà sentit a l’atenció a la família, essent molt útil per a ella i també per a la gestió emocional i el benestar de la pròpia infermera.
Esta tesis es una investigación cualitativa, que busca describir e identificar las vivencias y percepciones de los profesionales de enfermería respecto a los cuidados que ofrecen a las familias que viven una situación de muerte en un servicio de urgencias, así como las vivencias, percepciones y sentimientos de estas familias respecto a la atención recibida durante este proceso asistencial. Se siguen los procedimientos de la Teoría Fundamentada, en la que las preguntas de investigación: ¿Cómo cuidan las enfermeras que trabajan en un servicio de urgencias de un hospital de agudos a las familias, específicamente a las que están pasando por una situación relacionada con un proceso de muerte? ¿Se sienten preparadas emocionalmente para cuidar a estas familias? se abordarán desde el análisis de la voz de los profesionales. Por otra parte, se dará respuesta a las preguntas de investigación: ¿Qué necesitan estas familias que están experimentando situaciones de muerte en un servicio de urgencias? ¿Se sienten cuidadas por los profesionales que las atienden?, desde el análisis de las palabras expresadas por las propias familias. Los ejes emergentes: el poder de la información/comunicación, el “enjuiciamiento” del profesional en las dimensiones del cuidado, la humanización de la muerte en urgencias y el acompañamiento emocional en el proceso del duelo; recogen los significados, las actitudes y los valores de las informantes cuando viven estas situaciones de pérdida. Sus vivencias, son únicas, individuales, que conducen a reflexiones personales y / o profesionales, con una necesidad común que es: querer mejorar el bienestar de salud de las enfermeras y de las familias. La aplicación del modelo teórico de K. Swanson dará significado a la realidad vivida por las enfermeras en estas situaciones, y permitirá mejorar los cuidados de la práctica clínica, así como las competencias básicas de enfermería, enriqueciendo el aspecto humanístico de la profesión. La aplicación de este modelo dará sentido a la atención a la familia, siendo muy útil para ella y también para la gestión emocional y el bienestar de la propia enfermera.
The thesis is a qualitative research which describes and identifies the nursing professionals’ experiences and perceptions about the cures offered to the families who live a dying situation in the emergency department, as well as the families’ experiences, perceptions and feelings about the received support during the treatment process. It follows the Grounded Theory procedures, within the research questions: “how do nurses that work in Emergencies department, take care of the families, specifically these ones who are experiencing a similar situation of dying process?”; “Do they feel emotionally prepared to take care of the families in a short-term?”, will be answered by the professionals’ voice. In the other hand, the research questions: “what do the families need in a dying situation in the Emergencies department?; Do they feel enough supported by the professionals who are with them?” will be answered by the families’ words. The emergent axles: the communication/information powers, the professional prosecution for the dimensions of the care, the humanization of the death in the Emergencies department and the emotional support in the mourning process, contain the informants’ meanings, behaviours and values, when they live a dying situation. Their vital experiences are unique, individuals, and cause personal and/or professional reflections, which show a common necessity: to improve the well health of nurses and families. The application of the K. Swanson’s theorist model gives meaning to the realty lived by nurses in these situations, and lets them improve the cures of the clinics practice, as well as the nursery basics competencies, enriching the humanistic component of the profession. The application gives sense to the families’ attention, which is very useful for them, for the emotional management and also for the nurse well-being.
recerca qualitativa; acompanyament al dol; morir a urgències; investigación cualitativa; acompañamiento al duelo; morir en urgencias; qualitative research; Bereavement; died in emergencies
614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.