Les resistències dels infants i adolescents acollits en crae’s a l’acompanyament educatiu

Autor/a

Villalba Biarnès, Andreu

Director/a

Sala Roca, Josefina

Fecha de defensa

2017-07-12

ISBN

9788449071638

Páginas

254 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació

Resumen

La recerca que a continuació us presentem, vol aprofundir en els processos dels infants i adolescents que viuen en centres residencials d' acció educativa (CRAE). Concretament en aquells que han viscut, en un primer moment, amb una actitud de rebuig conscient en contra la figura de protecció establerta per l'administració que ostenta la seva tutela. Aquesta figura de protecció es concreta sovint en la figura dels diferents professionals de la xarxa però sobretot en vers l'educador social que acull i atén al noi/a quan inicia la seva vida en un CRAE. El conjunt d'accions que els professionals porten a terme a l’hora de proporcionar atenció al noi/a, l'entenem com l'acompanyament educatiu. El conjunt d’actuacions que l’infant o adolescent posa en joc com a mostra d’aquest rebuig les entenem com les resistències a aquest acompanyament educatiu. Aquest estudi s’ha centrat en identificar quines són les resistències més predominants i comunes entre els nois i noies. En conseqüència, les causes que provoquen aquestes resistències. Quines han estat les respostes des dels centres en front les resistències mostrades, a la vegada que hem volgut aprofundir quines d’aquestes respostes ofereixen millors resultats i quins són els canvis que acaben fent els joves un cop han superat les resistències presentades a l’inici del procés. Les conclusions de la recerca ens posen de relleu la importància d’identificar les resistències en qualsevol procés educatiu dels nois/es si volem realitzar una acompanyament educatiu el màximament eficaç. Les principals causes generadores de resistències són les problemàtiques de salut mental i discapacitats, la manca d’adults confiables a la seva vida i l’elevat nombre de trencaments emocionals viscuts en la seva curta vida. Les resistències més habituals identificades pels professionals són “assumir rols negatius o no col·laboratius dins del grup”, “no implicar-se en el propi procés formatiu”, “mostrar oposició a crear nous vincles” i “no reconèixer a l’educador com a referent”, entre altres... Els informadors que ens han facilitat les dades per a procedir amb la recerca han estat els professionals dels centres residencials que s’havien seleccionat per la mostra.


La investigación que a continuación presentamos, quiere profundizar en los procesos de los niños y adolescentes que viven en centros residenciales de acción educativa (CRAE). Concretamente en aquellos que han vivido, en un primer momento, con una actitud de rechazo consciente en contra la figura de protección establecida por la administración que ostenta su tutela. Esta figura de protección se concreta a menudo en la figura de los diferentes profesionales de la red pero sobre todo en el educador social que acoge y atiende al niño / a cuando inicia su vida en un CRAE. El conjunto de acciones que los profesionales llevan a cabo a la hora de proporcionar atención al niño / a, la entendemos como el acompañamiento educativo. El conjunto de actuaciones que el niño o adolescente pone en juego como muestra de este rechazo las entendemos como las resistencias a este acompañamiento educativo. Este estudio se ha centrado en identificar cuáles son las resistencias más predominantes y comunes entre los chicos y chicas. En consecuencia, las causas que provocan estas resistencias. ¿Cuáles han sido las respuestas desde los centros frente a las resistencias mostradas, a la vez que hemos querido profundizar cuáles de estas respuestas ofrecen mejores resultados y cuáles son los cambios que acaban haciendo los jóvenes una vez han superado las resistencias presentadas al inicio del proceso. Las conclusiones de la investigación nos ponen de relieve la importancia de identificar las resistencias en cualquier proceso educativo de los chicos / as si queremos realizar una acompañamiento educativo el máximamente eficaz. Las principales causas generadoras de resistencias son las problemáticas de salud mental y discapacidades, la falta de adultos confiables en su vida y el elevado número de roturas emocionales vividas en su corta vida. Las resistencias más habituales identificadas por los profesionales son "asumir roles negativos o no colaborativos dentro del grupo", "no implicarse en el propio proceso formativo", "mostrar oposición a crear nuevos vínculos" y "no reconocer al educador como referente ", entre otros ... Los informadores que nos han facilitado los datos para proceder con la investigación han sido los profesionales de los centros residenciales que se habían seleccionado para la muestra.


The research presented aims to study the processes of children and adolescents in residential care centers (CRAE). Specifically those who have lived, at first, with an attitude of conscious rejection against the figure of protection provided by the administration who are their legal tutor. This protection is often assigned is one of the different professionals of the children welfare system but specifically in the social educator who cares and educates the child while he / she starts her life in a CRAE. We assume that Educational accompaniment is the set of actions that professionals do to provide care and education to the children,. We consider resistance to this educational accompaniment the set of actions that the child or adolescent do as a sign of this rejection. This study focused on identifying which are the most prevalent and common resistance between boys and girls. Consequently, the causes of these resistances and what are the responses of the centers against the resistance shown. We wanted to deepen in which of these answers provide better results and what changes youth do once they have overcome the resistance presented at the beginning of the process.. The research findings highlight the importance of identifying strengths in any educational process of the children to develop an effective educational support. The main causes for resistance are mental health problems and disabilities, the lack of reliable adults in their life and the high number of emotional breaks lived in his short life. The most common resistances identified by practitioners are "assume negative or noncollaborative roles within the group", "not to get involved in their learning process ", "show opposition to create new bonds" and "not to recognize the educator as a reference" among others ... The informants who have provided data to proceed with the investigation have been professionals if residential care centers that were selected for the sample.

Palabras clave

Acolliment residencial; Acogimiento residencial; Residencial care; Infants i adolescents tutelats; Niños y adolescentes tutelados; Children and adolescent in care; Resistències a l'acompanyament educatiu; Resistances to educational guidance

Materias

159.9 - Psicología

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

avb1de1.pdf

1.500Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)