Precarització de les condicions d'ocupació a la Unió Europea: Precarietat, informalitat, i associació amb la salut

Author

Julià Pérez, Mireia

Director

Benach, Joan

Tarafa, Gemma

Vives, Alejandra

Date of defense

2016-07-11

Pages

343 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Aquesta tesi té com a objectiu principal descriure la precarització del mercat laboral tal com es manifesta en diferents tipus de contracte (permanent, temporal i informal) i explorar l’associació de la precarietat laboral amb la salut dels treballadors. A través de diferents metodologies s’han realitzat tres estudis quantitatius amb dades de diferents enquestes i dues revisions diferents de la literatura. Els resultats confirmen la precarització de les condicions d’ocupació com a conseqüència de les polítiques del mercat de treball i l’augment del poder dels empresaris. La precarietat laboral està present en tots els tipus de contracte estudiats, tant en els treballadors permanents com en els temporals i informals, i segueix un gradient entre elles. També s’ha demostrat que el treball informal, una de les condicions d’ocupació menys estudiades des del punt de vista de la salut pública, es troba present a la Unió Europea. Aquests treballadors tenen pitjors condicions de treball i nivells més elevats de precarietat laboral comparats amb els treballadors permanents i temporals; però això no es reflexa en un pitjor estat de salut. Els nostres resultats confirmen la importància d’estudiar la precarietat laboral mitjançant una mesura multidimensional. Incloure en els sistemes de vigilància epidemiològica la mesura tant de la precarietat laboral com del treball informal seria de gran importància per tal de constatar-ne l’evolució i permetre el disseny de polítiques públiques orientades a millorar la salut dels treballadors i reduir les desigualtats en salut existents entre ells.


The main aim of this dissertation was to describe the precaritzation of the labour market as it manifests itself in different types of contract (permanent, temporary and informal) as a proxy of employment conditions and to explore the association of precarious employment with workers’ health. Adopting different methodologies, three quantitative studies were performed using data from different surveys as well as two different types of literature reviews. Results confirm the precaritzation of employment conditions as a consequence of the labour market policies and an increase of the employers’ power. Employment precariousness is present in all types of contract studied, both in permanent employees and in temporary and informal employees, and a gradient exists between them. It has also shown that informal employment, one of the least studied employment condition from a public health stand point, is present in the European Union. These workers have worse working conditions and higher levels of precarious employment compared with permanent and temporary workers; but this is not reflected as having worse health. Our results confirm the importance of studying precarious employment through multidimensional measure. Including both measures of precarious and informal employment in epidemiological surveillance systems is of great importance in order to verify their evolution and allow for the design of public policies oriented to improve workers’ health and reduce existing health inequalities among them.

Keywords

Condicions d'ocupació; Precarietat laboral; Treball informal; Precarització; Salut; Salut laboral; Desigualtats en salut; Determinants socials; Unió Europea; Employment conditions; Precarious employment; Informal employment; Precaritzation; Labour market policies; Health; Mental health; Health inequalities; Social determinants; European Union; Polítiques del mercat de treball

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tmjp.pdf

2.929Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)