Diferencias en la autorregulación emocional y la complejidad cognitiva en situaciones terapéuticas críticas entre terapeutas noveles y expertos

Autor/a

Hilari Baldó, Ainoa

Director/a

Botella García del Cid, Lluís

Fecha de defensa

2017-09-27

Páginas

131 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

Aquesta tesi s'emmarca en l'estudi, des d'una epistemologia constructivista, dels processos de construcció de coneixement de terapeutes experts i principiants i en com aquests processos influeixen en les seves capacitats d'autoregulació emocional en la pràctica terapèutica. En un primer estudi s'analitzen quines són les diferències entre dos grups de psicoterapeutes, un principiants i un altre d'experts, en termes de la seva organització del coneixement i particularment en referència a (i) el seu nivell de coneixement tant declaratiu com procedimental, (ii ) la complexitat del sistema de constructes que utilitzen per donar sentit als diferents enfocaments teòrics i (iii) la identificació de factors comuns i ingredients específics en casos prototípics de diferents orientacions. En un segon estudi es dedica a explorar les individualitats i comunalitats de la construcció narrativa de terapeutes experts i principiants respecte a les seves formes de regulació emocional durant episodis crítics en el procés terapèutic. Els resultats ens mostren diferències significatives en l'autoregulació emocional i en la complexitat cognitiva entre els terapeutes novells i els experts.


Esta tesis se enmarca en el estudio, desde una epistemología constructivista, de los procesos de construcción de conocimiento de terapeutas expertos y principiantes y en cómo esos procesos influyen en sus capacidades de autorregulación emocional en la práctica terapéutica. En un primer estudio se analizan cuáles son las diferencias entre dos grupos de psicoterapeutas, uno de principiantes y otro de expertos, en términos de su organización del conocimiento y particularmente en referencia a (i) su nivel de conocimiento tanto declarativo como procedimental, (ii) la complejidad del sistema de constructos que utilizan para dar sentido a los diferentes enfoques teóricos y (iii) la identificación de factores comunes e ingredientes específicos en casos prototípicos de diferentes orientaciones. En un segundo estudio se dedica a explorar las individualidades y comunalidades de la construcción narrativa de terapeutas expertos y principiantes respecto a sus formas de regulación emocional durante episodios críticos en el proceso terapéutico. Los resultados nos muestran diferencias significativas en la autorregulación emocional y en la complejidad cognitiva entre los terapeutas noveles y los expertos.


This thesis is framed in the study, from a constructivist epistemology, the processes of knowledge construction of expert therapists and beginners and how these processes influence their emotional self-regulation capacities in therapeutic practice. In a first study we analyze the differences between two groups of psychotherapists, one of beginners and another of experts, in terms of their organization of knowledge and particularly in reference to (i) their level of knowledge both declarative and procedural, (ii) ) The complexity of the system of constructs that they use to give meaning to the different theoretical approaches and (iii) the identification of common factors and specific ingredients in prototypical cases of different orientations. In a second study he explores the individualities and commonalities of the narrative construction of expert and novice therapists regarding their forms of emotional regulation during critical episodes in the therapeutic process. The results show significant differences in emotional self-regulation and in cognitive complexity between novice therapists and experts.

Palabras clave

Psicologia; Constructes personals; Terapeuta expert; Constructivisme; Terapeuta novell; Complexitat cognitiva

Materias

1 - Filosofía y psicología; 159.9 - Psicología; 3 - Ciencias sociales

Área de conocimiento

Salut i serveis socials

Documentos

Tesi_Ainoa_Hilari.pdf

1.660Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)