Regionalisme i federalisme: la consolidació del catalanisme polític (1895-1905)

Autor/a

Sabater i Garcia, Jordi

Director/a

Pich i Mitjana, Josep

Fecha de defensa

2017-10-04

Páginas

660 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Història

Resumen

El catalanisme polític es consolida en el període que va entre la crisi de finals de segle i la constitució de la Solidaritat Catalana. La plena participació en la política institucional ve acompanyada d’una reelaboració doctrinal i de la configuració d’una cultura política pròpia, que han de conviure amb les opcions, tradicions i cultures republicanes i federals. En un nou escenari marcat per l’emergència de la societat de masses, la necessitat de mobilitzar l’opinió pública portarà a una lluita de relats i imaginaris en la qual la premsa humorística política, que gaudia d’una gran popularitat, tindrà un paper fonamental. L’estudi dels setmanaris republicans La Campana de Gràcia i L’Esquella de la Torratxa i del catalanista el ¡Cu-cut! ens permeten conèixer millor la relació entre regionalisme, federalisme i republicanisme en el procés de consolidació del catalanisme polític i confrontar les visions d’uns i altres sobre els esdeveniments ocorreguts entre la guerra de Cuba i l’assalt al ¡Cu-cut!.


Political catalanism is consolidated in the period between the crisis of the end of century and the constitution of Catalan Solidarity. The participation in institutional politics is accompanied by a doctrinal reworking and the configuration of an own political culture, which must coexist with republican and federal options, traditions and cultures. In a new scenario characterized by the emergence of mass society, the need to mobilize public opinion will lead to a struggle of tales and imaginaries in which the political humoristic press, which enjoyed a great popularity, will play a fundamental role. The study of republican magazines La Campana de Gràcia and L'Esquella de la Torratxa and the catalanist ¡Cu-cut! allow us to know better the relationship between regionalism, federalism and republicanism in the process of consolidating political catalanism and to confront the visions of both about the events that took place between the Cuba’s war and the military assault on ¡Cu-cut!

Palabras clave

Catalanisme; Federalisme; Republicanisme; Premsa humorística política; Cultures polítiques; Catalanism; Federalism; Republicanism; Political Cartoons; Political cultures

Materias

94 - Historia general y por países

Documentos

tjsg.pdf

55.43Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)