Modo específico de educación de la virtud en los ámbitos familiar y escolar

Autor/a

Diez Canseco Briceño, María Lorena,

Director/a

Martínez García, Enrique

Data de defensa

2017-07-05

Pàgines

334 p.



Departament/Institut

Universitat Abat Oliba CEU. Departament d'Humanitats

Resum

El presente trabajo versa sobre la manera de educar las virtudes para el logro del pleno despliegue de la persona humana; para ello en primer lugar se hace un recorrido teórico acerca de la visión cristiana sobre la persona humana y acerca de los planteamientos dados por Santo Tomás en cuanto a la noción de educación y los alcances de la misma. Posteriormente, profundizamos en cada una de las virtudes morales e intelectuales que perfeccionan tanto la esfera apetitiva como la esfera racional del ser humano y procuramos brindar una serie de pautas y criterios a seguir para su educación. Dichas pautas y criterios están referidos a los ámbitos escolar y familiar, poniendo especial énfasis en el familiar, puesto que consideramos que la familia es el primer espacio y el más propicio para la forja de virtudes, principalmente las morales. El fin de la acción educativa consiste en el logro del estado adulto del hombre, es decir, de aquel estado en donde la persona sea capaz de decidir de manera autónoma por el bien y en donde ya no requiera de la guía y conducción de otro; en ese sentido, el presente trabajo propone un camino a seguir para que los educadores –especialmente padres y maestros- puedan alcanzar dicha finalidad, que es el logro de la virtud.


Aquest treball versa sobre la manera d'educar les virtuts per aconseguir el ple desplegament de la persona humana; per això en primer lloc es fa un recorregut teòric sobre la visió cristiana sobre la persona humana i sobre els plantejaments donats per Sant Tomàs quant a la noció d'educació i els seus abasts. Posteriorment, aprofundim en cadascuna de les virtuts morals i intel·lectuals que perfeccionen tant l´esfera apetitiva com l´esfera racional de l´ésser humà i procurem brindar una sèrie de pautes i criteris a seguir per a la seva educació. Aquestes pautes i criteris estan referits als àmbits escolar i familiar, posant un èmfasi especial en el familiar, ja que considerem que la família és el primer espai i el més propici per a la forja de virtuts, principalment les morals. La fi de l'acció educativa consisteix en l'assoliment de l'estat adult de l'home, és a dir, d'aquell estat on la persona sigui capaç de decidir de manera autònoma pel bé i on ja no requereixi la guia i la conducció d'un altre; en aquest sentit, aquest treball proposa un camí a seguir perquè els educadors –especialment pares i mestres– puguin assolir aquesta finalitat, que és l'assoliment de la virtut.


The present work deals with the way of educating in virtues for the achievement of the full development of the human person. Firstly, a theoretical tour is made about the Christian vision of the human person and of the approaches given by St. Thomas in terms of the notion of education and its significance. Subsequently, we deepen each of the moral and intellectual virtues that perfect both the appetitive and the rational spheres of the human being and try to provide a series of guidelines and criteria to follow for their education. These guidelines and criteria are referred to the school and family, with special emphasis on the family since we consider that the family is the first and most suitable place for the forging of virtues, especially the moral ones. The aim of educational action consists in the achievement of the adult state of man, that is, of that state where the person is able to decide autonomously for the good and where he/she no longer requires the guidance and conduct of a second. In this sense, the present work proposes a way forward so that educators - especially parents and teachers - can achieve this goal, which is the achievement of virtue.

Paraules clau

Educación; Virtud; Moral; Familia; Escuela; Education; Virtue; Moral; Family; School

Matèries

1 - Filosofia i psicologia; 37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure

Documents

Tldc.pdf

1.897Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)