Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia
Els nivells de lipoproteïnes de baixa densitat (HDL) estan inversament relacionats amb la malaltia cardiovascular. No obstant, estudis d’intervenció i d’associacions genètiques assenyalen que la funcionalitat o qualitat de l’HDL és un paràmetre de major importància que la quantitat d’HDL. S’han descrit diversos efectes ateroprotectors dels compostos fenòlics (CFs) de l‘oli d’oliva verge (OOV). Conseqüentment, la síntesi d’OOV funcionals (OOVFs) enriquits amb CFs podria ser una bona estratègia per incrementar el consum de CFs sense incrementar la ingesta calòrica. La hipòtesi del present treball és que el consum sostingut d’OOVFs enriquits amb els seus propis CFs o amb ells més CFs complementaris propis de la farigola podria modificar les propietats fisicoquímiques de l’HDL i la distribució de les subclasses d’HDL, incrementant així la funcionalitat de l’HDL en individus hipercolesterolèmics. Dues intervencions aleatoritzades, controlades, doble cec i creuades foren realitzades dins el context de l’estudi “Virgin Olive Oil and HDL Functionality”. En la intervenció d’ingesta aguda, els participants ingeriren una dosi d’OOVFs enriquits amb els seus propis CFs a diferents concentracions (250-750 ppm de CFs). En la intervenció d’ingesta sostinguda, individus hipercolesterolèmics ingeriren OOVFs enriquits amb CFs a diferents concentracions i de diferent origen (80-500 ppm de CFs de l’oli d’oliva o combinats amb CFs de la farigola) durant tres setmanes. Els resultats mostraren que aquests OOVFs milloren la distribució de les subclasses d’HDL i diversos ratis aterogènics, incrementen la presència d’antioxidants en HDL, exerceixen un efecte beneficiós en la família de les paraoxonases i incrementen l’eflux de colesterol, d’acord amb la quantitat i l’origen dels CFs ingerits. Conseqüentment, aquests OOVFs podrien considerar-se nutracèutics apropiats per a augmentar la funcionalitat de l’HDL i com a una eina complementaria per al tractament d’individus hipercolesterolèmics.
Los niveles de lipoproteínas de alta densidad (HDL) están inversamente relacionados con la enfermedad cardiovascular. No obstante, estudios de intervención y de asociaciones genéticas señalan que la calidad funcional de la HDL es un parámetro de mayor importancia que la cantidad de HDL. Se han descrito diversos efectos ateroprotectores de los compuestos fenólicos (CFs) del aceite de oliva virgen (AOV). Por consiguiente, la síntesis de AOV funcionales (AOVFs) enriquecidos con CFs podría ser una buena estrategia para incrementar el consumo de CFs sin incrementar la ingesta calórica. La hipótesis del presente trabajo es que el consumo sostenido de AOVFs enriquecidos con sus propios CFs o con ellos más CFs complementarios propios del tomillo podría modificar las propiedades fisicoquímicas de la HDL y la distribución de las subclases de HDL, incrementando así la funcionalidad de la HDL en sujetos hipercolesterolémicos. Dos intervenciones aleatorizadas, controladas, doble ciego y cruzadas fueron realizadas en el contexto del estudio “Virgin Olive Oil and HDL Functionality”. En la intervención de ingesta aguda, los participantes ingirieron una dosis de AOVFs enriquecidos con sus propios CFs a diferentes concentraciones (250-750 ppm de CFs). En la intervención de ingesta sostenida, sujetos hipercolesterolémicos ingirieron AOVFs enriquecidos con CFs a diferentes concentraciones y de diferente origen (80-500 ppm de CFs del aceite de oliva o combinados con CFs del tomillo) durante tres semanas. Los resultados mostraron que estos AOVFs mejoran la distribución de las subclases de HDL y varios ratios aterogénicos, incrementan la presencia de antioxidantes en HDL, ejercen un efecto beneficioso en la familia de las paraoxonasas e incrementan el eflujo de colesterol, de acuerdo con la cantidad y el origen de los CFs ingeridos. Consecuentemente, estos AOVFs podrían considerarse nutracéuticos apropiados para acrecentar la funcionalidad de la HDL y como una herramienta complementaria para el tratamiento de sujetos hipercolesterolémicos.
High-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels are inversely related to cardiovascular disease development. However, data from gene association and intervention studies lead to consider the functional quality of HDL as a more important parameter than the quantity of HDL. Phenolic compounds (PCs) from virgin olive oil (VOO) have been reported to hold atheroprotective functions. Therefore, the tailoring of functional VOOs (FVOO) enriched with PCs has been postulated as an interesting strategy to increase the daily PCs intake without increasing the caloric intake. The aim of the present thesis is that the sustained intake of FVOOs enriched with its own PCs or with them plus complementary ones from thyme may modify the physicochemical properties of HDL particles, and may promote changes in HDL subclasses distribution leading to the consequent enhancement of HDL functionality in hypercholesterolemic subjects. Two randomized, controlled, double-blind, and crossover interventions were conducted within the frame of the “Virgin Olive Oil and HDL Functionality” study. In an acute-intake intervention, participants ingested a single dose of FVOOs enriched with their own PCs but differing in the phenolic content (250-750 ppm of PCs). In a sustained-intake intervention, hypercholesterolemic participants ingested VOOs differing in PCs source and content (80-500 ppm of PCs from olive oil or combined with those from thyme) for three weeks. The results revealed that these FVOOs improve HDL subclasses profile and their associated atherogenic ratios, increase antioxidants content in HDL, exert a beneficial impact on paraoxonases family, and increase cholesterol efflux, according to PCs content and source in the FVOOs tested. Therefore, the tailoring of FVOOs could be a good nutraceutical to enhance the functionality of HDL and a complementary tool for the management of hypercholesterolemic individuals.
HDL; Compostos fenòlics; Oli d'oliva; Compuestos fenólicos; Aceite de oliva; Phenolic compounds; Olive oil
57 - Biología; 61 - Medicina; 663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.