Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
La proteïna β-catenina és un efector de la via Wnt i component de les adhesions cel•lulars. D’altra banda, la cinasa FAK transdueix els senyals de la matriu extracel•lular al citoesquelet, controlant migració, proliferació i supervivència cel•lulars. En aquest treball demostrem que la forma fosforilada PY142 β-catenina s’acumula al nucli i promou la migració/invasió de cèl•lules d’astrocitoma i glioblastoma (GBM). Addicionalment, descrivim que la inhibició de β-catenina/TCF incrementa l’autofàgia, a través de la sobreregulació de p62, la inhibició de mTOR i l’activació de TFEB. La inhibició de TCF redueix la proliferació i migració cel•lulars, mentre que la inhibició combinada de TCF i l’autofàgia condueix a la mort apoptòtica. La inhibició farmacològica de FAK també augmenta l’autofàgia, atura la migració i la proliferació cel•lulars fins assolir un fenotip senescent. Per tant, la inhibició de les vies estudiades en GBM presenta un potencial quimioterapèutic.
La proteïna β-catenina es un efector de la vía Wnt y componente de les adhesions celulares. Por otro lado, la quinasa FAK comunica la señalización desde la matriz extracelular hasta el citoesqueleto y controla la migración, proliferación y supervivencia celulares. En ese trabajo demostramos que la forma fosforilada PY142 β-catenina se acumula en el núcleo y promueve la migración/invasión de células de astrocitoma i glioblastoma (GBM). Además , describimos que la inhibición de β-catenina/TCF incrementa la autofagia, a través de la sobreregulación de p62, la inhibición de mTOR i la activación de TFEB. La inhibición o el silenciamineto de TCF reduce la proliferación i la migración celulares, mientras que la inhibición combinada de TCF i de la autofagia conduce a la muerte apoptótica. La inhibición farmacológica de FAK también aumenta la autofagia, disminuye la migración y la proliferación celulares, desembocando en un fenotipo senescente. Por tanto, la inhibición de las vías estudiadas en GBM presenta un potencial quimioterapéutico.
β-catenin is an effector of canonical Wnt signalling and a component of cell adhesions. On the other hand, FAK quinase links signalling emanating from the extracellular matrix to the cytoskeleton, regulating cell migration, proliferation and survival. Here we demonstrate that the phosphorylated form of β-catenin, PY142 β-catenin, accumulates in the nucleus and promotes migration/invasion of astrocytoma and glioblastoma (GBM) cells. In addition, we describe that the inhibition of β-catenina/TCF induces autophagy through the overexpression of p62, the inhibition of mTOR and the activation of TFEB. Silencing or inhibiting TCF reduces the cell proliferation and migration, whereas the dual inhibition of TCF and of autophagy leads to cell death of GBM cells. The farmacological inhibition of FAK also elevates autofagic flux, disminishes cell migration and proliferation and results in a senescent phenotype. In sum, the inhibition of the studied pathways in GBM presents quimioterapeutic potential.
Beta-catenina; PY12 beta-catenina; Autofàgia; Glioblastoma; TCF; FAK; Migració cel.lular; FH-5352; p62; Autofagia; Migración celular; Beta-catenin; PY12 beta-catenin; Autophagy; Cell migration
576 - Biología celular y subcelular. Citología
Biologia Cel·lular