Violencia escolar en Chile : una aproximación no criminalizada

Author

Gatica Chandía, Miguel,

Director

Parra Rodríguez, Carmen

Date of defense

2017-06-27

Pages

226 p.



Department/Institute

Universitat Abat Oliba. Departament de Ciències Jurídiques i Polítiques

Abstract

El present estudi, analitza la percepció que experts i professionals que treballen en contextos escolars posseeixen respecte el fenomen de la violència escolar, i els seus sistemes de diagnòstics realitzades per l'Estat de Xile, a més dels programes i estratègies d'intervenció en aquesta temàtica, ja sigui aquells coneguts, lliurats per l'Estat, i / o els usats en la seva tasca diària, respecte a aquesta temàtica. Amb aquestes dades anem a crear noves dimensions per al mesurament i l'abordatge de la violència escolar, per tal d'incorporar una mirada no criminalitzada, que ens pugui proporcionar evidències de la realitat Xilena. Els resultats s'aplicaran a l'exercici professional, tant d'aquells facilitadors com obstaculitzadors de la tasca professional, respecte a l'abordatge de les estratègies i eines per al seu diagnòstic, en un nivell d'intervenció ja sigui individual, familiar i comunitari, considerant-se a la institució educativa com una comunitat, ja que és part d'un sistema, que ha de ser mirat i tractat com a tal.


El presente estudio, analiza la percepción que expertos y profesionales que trabajan en contextos escolares poseen respecto el fenómeno de la violencia escolar, y sus sistemas de diagnósticos realizadas por el Estado de Chile, además de los programas y estrategias de intervención en esta temática, ya sea aquellos conocidos, entregados por el Estado, y/o los usados en su labor diaria, respecto a esa temática. Con estos datos vamos a crear nuevas dimensiones para la medición y el abordaje de la violencia escolar, con el fin de incorporar una mirada no criminalizada, que nos pueda proporcionar evidencias de la realidad Chilena. Los resultados se aplicarán al ejercicio profesional, tanto de aquellos facilitadores como obstaculizadores de la labor profesional, respecto al abordaje de las estrategias y herramientas para su diagnóstico, en un nivel de intervención ya sea individual, familiar y comunitario, considerándose a la institución educativa como una comunidad, ya que es parte de un sistema, que debe ser mirado y tratado como tal.


The present investigation, analyses the perception that both profesionals and experts who work in education contexts have towards the school violence phenomenon, the diagnostic system held by the State of Chile, in addition to the intervention strategies and programs handed out by the government, as well as those applied by in their daily work. With this data, we intend to create new dimensions for the measurement system and the approach to school violence, with the intention of incorporating a non criminalized view, capable of providing effective evidence for the Chilean Society. The results will be applied to the professional exercise including those who benefit and obstruct such labour, regarding the approach of the different strategies and tools for its diagnosis, in a individual, familiar and community framework, where we consider the educational institution as a community that is part of a system and should be viewed ad treated as such.

Subjects

341 - International law

Documents

Tmgc.pdf

10.71Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)