Discourses of female ageing in the works of Erica Jong

Autor/a

Stončikaitė, Ieva

Director/a

Casado Gual, Núria

Santaularia Capdevila, Isabel

Data de defensa

2017-12-04

Pàgines

293 p.



Departament/Institut

Universitat de Lleida. Departament d'Anglès i Lingüística

Resum

Amb l'objectiu d'entendre millor el complex fenomen de l'envelliment i la seva interpretació, i, en particular, d’analitzar la vivència de la vellesa femenina, aquesta tesi examina l'obra de l’Erica Jong des de la perspectiva dels estudis de l'envelliment. Mitjançant l'ús de la gerontologia literària com a marc específic d'aquest estudi, que integra també les teories feministes, la tesi ofereix una anàlisi longitudinal de les obres de l’autora, i examina l’evolució de la seva percepció de l'envelliment en les mateixes. Tot contradient la tendència dominant en la recepció de l'obra de Jong, que considera superficials molts dels seus llibres, aquesta tesi argumenta que els seus textos, i en particular, els escrits en la seva maduresa, donen veu a inquietuds professionals i personals que afecten a les dones de la seva generació. Al mateix temps, aquesta tesi mostra que moltes de les pors i les ansietats dels personatges de l’escriptora estan condicionades per contextos socioculturals i discursos dominants sobre la vellesa que poden ser superats amb el pas del temps. Les obres tardanes de Jong reflecteixen una sèrie de transformacions socials, polítiques i culturals, incloses les derivades del moviment feminista de segona ona, que representen especialment la generació nord-americana de postguerra.


Con el objetivo de comprender mejor el complejo fenómeno del envejecimiento y su interpretación, y, en particular, de analizar la vivencia del envejecimiento femenino, esta tesis examina la obra de Erica Jong desde la perspectiva de los estudios del envejecimiento. A partir del uso de la gerontología literaria como marco específico de este estudio, que integra también las teorías feministas, la tesis ofrece un análisis longitudinal de las obras de la autora, y examina la evolución de su percepción del envejecimiento en las mismas. Contradiciendo la tendencia dominante en la recepción de la obra de Jong, que considera superficiales muchos de sus libros, esta tesis argumenta que sus textos, y en particular, los escritos en su madurez, dan voz a inquietudes profesionales y personales que afectan a las mujeres de su generación. Al mismo tiempo, esta tesis muestra que muchos de los miedos y las ansiedades de los personajes de la escritora están condicionados por contextos socioculturales y discursos dominantes sobre el envejecimiento que pueden ser superados con el paso del tiempo. Las obras tardías de Jong reflejan una serie de transformaciones sociales, políticas y culturales, incluidas las que se derivan del movimiento feminista de segunda ola, que representan especialmente a la generación norteamericana de postguerra.


With the objective to better understand the complex dynamics of ageing, and of female ageing in particular, this thesis examines the oeuvre of Erica Jong from an age-studies perspective. By employing literary gerontology as the specific framework of this study, and by integrating a feminist perspective in it, this study offers a longitudinal analysis of her writings and examines the ways in which the writer’s perceptions of ageing have changed over time. Contradicting the dominant tendency in the reception of Jong’s work, which considers many of her fictional writings superficial, this dissertation argues that Jong’s middle and later works in particular address important professional and personal concerns that affect women of her generation. At the same time, it shows that many of her characters’ fears and anxieties are conditioned by sociocultural contexts and dominant discourses that can be contested and transcended in later life. Jong’s later writings serve as a corpus that demonstrates how women deal with social, political, and cultural transformations, including shifting feminist and age-related ideas in an anti-ageing-driven society.

Paraules clau

Gerontologia cultural; Literatura anglesa; Estudis d'evelliment; Gerontología cultural; Literatura inglesa; Estudios de envejecimiento; Cultural gerontology; English literature; Ageing studies

Matèries

00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats

Àrea de coneixement

Filologia Anglesa

Documents

Tis1de1.pdf

6.296Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)