Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
El treball presentat es fa referéncia a un projecte de doctorat centrat en la identificació dels patrons de subsistència dels Neandertals en els nivells I i Ja de l'Abric Romaní (Barcelona, Espanya) i en el nivell 37 de Riparo Tagliente (Verona, Itàlia) . És àmpliament reconegut que l'aplicació dels remuntatges, realitzada en primer lloc en els anys 70 i 80 pot enredar una àmplia varietat de temes d'investigació. El material faunístic ofereix un bon potencial, permetent un estudi detallat de les estratègies de subsistència per mitjà de les distribucions espacials. Aquestes dades poden ajudar a reconstruir els aspectes socials, conductuals i econòmics de les societats paleolítiques. En una escala espacial, s'avaluen el grau de dispersió horitzontal i vertical i les pertorbacions naturals o antròpiques en el lloc. Amb aquest mètode s'han investigat les àrees d'activitat i la durada de l'ocupació de tots dos llocs. Els remuntatges es van dur a terme ne la següent manera: anàlisi per quadrats, per quadrats més propers i en vista general, considerant les majors acumulacions. Un cop finalitzat aquest procés, les dades han estat analitzats i processats amb programaris per interpretar els patrons espacials. En Abric Romaní les ocupacions humanes es localitzen entre plataformes de travertí, que estan aïllades entre si, permetent analitzar amb més precisió totes les acumulacions. Diferent és la situació de Riparo Tagliente. La identificació de més palimpsests ha reduït en conseqüència la quantitat de remuntatges. Aquest camp d'aplicació desenvolupat per primera vegada en aquest lloc, va permetre comprendre els patrons d'ocupació i subsistència dels Neandertals. Totes les dades resultants podrien utilitzar com a referència per investigar els patrons ocupacionals i de subsistència dels Neandertals a Itàlia i Europa.
El trabajo presentado se refiere a un proyecto de doctorado centrado en la identificación de los patrones de subsistencia de los Neandertales en los niveles I y Ja del Abric Romaní (Barcelona,España) y en el nivel 37 de Riparo Tagliente (Verona, Italia). Es ampliamente reconocido que la aplicación de los remontajes, realizada en primer lugar en los años 70 y 80 puede enredar una amplia variedad de temas de investigación. El material faunístico ofrece un buen potencial, permitiendo un estudio detallado de las estrategias de subsistencia por medio de las distribuciones espaciales. Estos datos pueden ayudar a reconstruir los aspectos sociales, conductuales y económicos de las sociedades paleolíticas. En una escala espacial, se evalúan el grado de dispersión horizontal y vertical y las perturbaciones naturales o antrópicas en el sitio. Con este método se han investigado las áreas de actividad y la duración de la ocupación de ambos sitios. Los remontajes se llevaron a cabo ne la siguiente manera: análisis por cuadrados, por cuadrados más cercanos y en vista general, considerando las mayores acumulaciónes. Una vez finalizado este proceso, los datos han sido analizados y procesados con softwares para interpretar los patrones espaciales. En Abric Romaní las ocupaciones humanas se localizan entre plataformas de travertino, que están aisladas entre sí, permitiendo analizar con mayor precisión todas las acumulaciones. Diferente es la situación de Riparo Tagliente. La identificación de más palimpsestos ha reducido consecuentemente la cantidad de remontajes. Este campo de aplicación desarollado por primera vez en este sitio, permitió comprender los patrones de ocupación y subsistencia de los Neandertales. Todos los datos resultantes podrían utilizarse como referencia para investigar los patrones ocupacionales y de subsistencia de los Neandertales en Italia y Europa.
The presented work concerns a PhD project focused on the identification of Neanderthals subsistence patterns in the levels I and Ja of Abric Romaní (Barcelona, Spain) and level 37 of Riparo Tagliente (Verona, Italy). It is widely recognized that the application of refitting, firstly performed during 70's and 80's can help to entangle a wide variety of research topics. Faunal material offers a good refitting potential, allowing for a detailed study of subsistence strategies by means of spatial distributions. Refitting data may help to reconstruct the social, behavioural and economic aspects of the Palaeolithic societies. On a spatial scale, they assess horizontal and vertical dispersal degree and natural or anthropic disturbance on the site. By means of this method the activities areas and the length of the occupation of both sites have been investigated. Refits have been carried out as follow: remains analysis by squares, by closest square and in overview, considering the greatest accumulation. Once we carried out the refits the data have been analysed and processed to interpret the the spatial patterns. At Abric Romaní human occupations are located between travertine platforms, which are isolated from each other, allowing to analyse more accurately all the accumulations. Different is the situation of Riparo Tagliente. The identification of more palimpsests have consequently reduced the amount of refits. This field of application tested for the first time in this site, allowed to understand the occupation and subsistence patterns of Neanderthals. All the resulting data could be used as a reference to investigate the occupational and subsistence patterns of Neanderthals in Italy and Europe.
Remuntatge faunístic; Paleolític Mig; Models d'ocupació; Remontajes óseos; Paleolítico medio; Modelos ocupacionales; Bone refits; Middle Palaeolithic; Occupational models
00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats; 572 - Antropologia; 90 - Arqueologia. Prehistòria; 93 - Història. Ciències auxiliars de la història. Història local
Arts i Humanitats
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.