Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
En l’entorn rural, les plantes medicinals han estat incorporades en les cures de la salut segons un saber popular basat en la tradició, que actualment s’està perdent. No obstant; el consum de les herbes remeieres esta augmentant considerablement arreu del món i l’OMS proposa estratègies per integrar els serveis de la medicina tradicional i autoatenció en els sistemes de salut. L’objectiu de l’estudi és conèixer i analitzar el significat i la transcendència de la utilització de les herbes remeieres en relació a les cures de la salut. Aquest coneixement farà possible integrar els remeis eficaços, a base d’herbes remeieres, en el sistema sanitari i així facilitar una atenció d’infermeria òptima que pugui donar resposta a les necessitats de salut. La metodologia emprada ha estat la qualitativa amb la realització de 52 entrevistes, realitzades en una població rural, seguint un mostreig intencional fins arribar a saturació informativa i el tractament de les dades s’ha fet mitjançant una anàlisi del contingut. L’apropament a la cultura dóna a la infermeria una major sensibilitat i l’oportunitat per poder treballar des d’una visió holística. El coneixement del saber popular de la població sobre plantes medicinals per poder-lo integrar a la consulta d’infermeria representa un avenç valuós en la nostra professió. A més, cal remarcar que per poder desenvolupar una atenció infermera de qualitat actualment es fa necessària una major formació acadèmica en infermeria en el tema de les plantes medicinals per tal de reconèixer tant els beneficis com els riscos de l´ús de les herbes remeieres, i així poder desenvolupar intervencions adequades i de qualitat.
En el entorno rural, las plantas medicinales se han incorporado en las curas de salud según un saber popular basado en la tradición, que en la actualidad se está perdiendo. No obstante, el consumo de las plantas medicinales está aumentando considerablemente en todo el mundo y la OMS propone estrategias para integrar los servicios de la medicina tradicional y la autoatención en los sistemas de salud. El objetivo del estudio es conocer y analizar el significado y la trascendencia de la utilización de las plantas medicinales en relación a las curas de la salud. Este conocimiento hará posible el poder integrar remedios eficaces, a base de plantas medicinales, en el sistema sanitario, y así facilitar una atención de enfermería óptima que pueda dar respuesta a las necesidades de salud. La metodología utilizada ha sido la cualitativa mediante la realización de 52 entrevistas, realizadas en una población rural, siguiendo un muestreo intencional hasta llegar a la saturación informativa. El tratamiento de los datos se ha realizado mediante un análisis del contenido. El acercamiento a la cultura da a la enfermería una mayor sensibilidad y la oportunidad de poder trabajar desde una visión holística. El conocimiento del saber popular de la población sobre plantas medicinales para poder integrarlo en la consulta de enfermería representa un avance valioso en nuestra profesión. Además, hay que remarcar que para poder desarrollar una atención enfermera de calidad, actualmente es necesaria una mayor formación académica en enfermería en cuanto al tema de las plantas medicinales para reconocer tanto los beneficios como los riesgos de las plantas medicinales, y así poder desarrollar intervenciones adecuadas y de calidad.
In a rural environment, medicinal plants have been used for health treatments following popular knowledge based on traditions. This knowledge is in danger of being lost at present. However, the consumption of herbal remedies is increasing around the world. The WHO has proposed strategies to integrate traditional medicine and self-treatments based on these remedies into health systems. The objective of our study is to get to know and analyze the importance and significance of the use of herbal remedies regarding health care. This knowledge may make it possible to integrate efficient herbal remedies into the current health system and, thus, improve health care and nursing attention aimed at responding to different health requirements. We used a qualitative methodology with fifty-two interviews carried out in rural towns, following an intentional sample to an information saturation. The content of the data was then analyzed. Coming closer to popular culture affords nurses with a greater sensitivity and an opportunity to work from a holistic outlook. Popular knowledge about medicinal plants which can then be integrated into nursing skills represents a valuable step forward in our profession. Furthermore, we must point out that in order to develop quality nursing care, an increased academic training in the use of medicinal plants is necessary – taking into account both their benefits and their risks. This allows us to develop suitable and quality methods of care.
Herbes remeieres; Cures de salut; Saber popular; Plantas medicinales; Cuidados; Saber popular; Herbal remedies; Health care; Popular knowledge
614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.