Urbanismo moral: La destrucción de los bajos fondos de Barcelona a principios de siglo XX: Similitudes y diferencias con el Vieux Port de Marsella

Autor/a

Marín, Celia

Director/a

Ucelay-Da Cal, Enric

Lahuerta, Juan José

Data de defensa

2018-01-29

Pàgines

495 p.



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Programa de doctorat

Programa de doctorat en Història

Resum

Press reports and stories about the idea of the asocial have taken place successively in Barcelona since the beginning of the twentieth century. They range from the Lliga Regionalista’s fear of the barbarians to the presence of the underworld– crystallized in the image of Barcelona’s Barrio Chino – a place where disorder, crime and social dangers come together. These writings, photographs and stories monopolized the discourse on misery and immigration by intermingling it with crime, anarchism and racketeering. This phenomenon, which was disseminated through the mass media, fed its own destruction, which was being planned and delineated on the one hand from the laws and the state; and on the other, through architecture and urbanism, which were considered a tool with which to physically transform the environment, thus influencing the condition of individuals.


Des de principis del segle XX se succeeixen a Barcelona reportatges de premsa i relats al voltant de la idea d’allò asocial, que va de la por de la Lliga Regionalista als bàrbars a la presència dels baixos fons - cristal·litzats en la imatge del Barri Xinès- com aquell lloc en el qual es concentra el desordre, el crim i els perills socials. Els escrits, fotografies i relats monopolitzaven el discurs sobre la misèria i la immigració, barrejat amb la delinqüència, l’anarquisme i el crim organitzat. Aquest fenomen, que es divulgava a través dels mitjans de comunicació de masses, alimentava la seva pròpia destrucció, que estava sent planificada i delineada tant des de les lleis i l’estat com també a través de l’arquitectura i l’urbanisme, que eren considerats una eina amb la qual físicament transformar l’ambient, influint així en la condició dels individus.

Paraules clau

Barcelona; Vieux Port de Marsella

Matèries

94 - Història general i per països

Documents

tcm.pdf

492.0Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)