Intrinsic and environmental influences on DNA methylation and gene expression in fish

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Anastasiadi, Dafni
dc.date.accessioned
2018-04-30T15:32:24Z
dc.date.available
2018-04-30T15:32:24Z
dc.date.issued
2016-11-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/511360
dc.description.abstract
Epigenetic mechanisms, influenced by intrinsic and environmental factors are crucial for the regulation of gene expression and, ultimately, the phenotype. The European sea bass is used as a model to study these influences on DNA methylation and the phenotype during early development and later in life. We identify loci altered with age, suggestive of the existence of a piscine epigenetic clock. We show that moderate early developmental temperature increases are associated with genome-wide changes in DNA methylation and with parent-specific responses of genes involved in sexual development. Furthermore, we highlight a genome-wide inverse relationship of gene expression with the DNA methylation of the first intron. Lastly, we provide one of the first empirical demonstrations in support of the neural crest cell deficit hypothesis to explain Darwin’s domestication syndrome. Together, these results constitute the most integrative analysis of DNA methylation patterns in a fish species under intrinsic and ecologically relevant contexts.
dc.description.abstract
Els mecanismes epigenètics són crucials per a la regulació de l'expressió gènica. El llobarro s’utilitza com a model per estudiar aquestes influències sobre la metilació de l'ADN i el fenotip durant el desenvolupament primerenc. S’identifiquen loci alterats amb l'edat, suggeridors de l’existència d’un rellotge epigenètic en peixos. Mostrem que augments moderats de la temperatura a l’inici del desenvolupament s'associen amb canvis en la metilació de l'ADN en tot el genoma i amb les respostes de gens implicats en el sistema de desenvolupament sexual. D'altra banda, destaquem una relació inversa de l'expressió gènica amb la metilació de l'ADN del primer intró. Finalment, oferim una de les primeres demostracions en suport de la hipòtesi del dèficit de cèl·lules de la cresta neural per a explicar la síndrome de domesticació de Darwin. En conjunt, aquests resultats constitueixen l'anàlisi més integradora de la metilació de l'ADN en un peix sota contextos intrínsics i ecològicament pertinents.
dc.format.extent
345 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
DNA methylation
dc.subject
Environment
dc.subject
Fish
dc.subject
Temperature
dc.subject
Domestication
dc.subject
Metilació de l'ADN
dc.subject
Medi ambient
dc.subject
Peixos
dc.subject
Temperatura
dc.subject
Domesticació
dc.title
Intrinsic and environmental influences on DNA methylation and gene expression in fish
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
575
dc.contributor.authoremail
dafanast@icm.csic.es
dc.contributor.director
Piferrer, Francesc
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documentos

tda.pdf

7.545Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)