Naturaleza y alcance del símbolo

Autor/a

Butnaru, Iulian

Director/a

Roda Aixendri, Robert

Fecha de defensa

2016-11-25

Páginas

526 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia Social i Filosofia

Resumen

El present treball vol ser una contribució al debat internacional sobre la naturalesa i abast del símbol. L’objectiu principal és l’anàlisi dels fonaments teoricoepistemològics del concepte de símbol i les seves formes de representació, per tal d’albirar-lo com un vehicle de coneixement, un llenguatge, un pont de comunicació amb allò de profund que hi ha en l’ésser humà i la realitat que el transcendeix. Emprant un mètode que conjuga l’anàlisi del símbol amb la descripció del simbòlic, proposo una estructura que evidenciï la finalitat enunciada. El primer capítol es centra en la reflexió del símbol-simbòlic en el àmbit de la psicologia. El segon capítol s’interessarà pel símbol en la filosofia i el tercer capítol tractarà del símbol en l’art. La fenomenologia i la teologia formaran el quart capítol; en l’últim intentaré evidenciar noves perspectives per a l’antropologia.


El presente trabajo quiere ser una contribución al debate internacional sobre la naturaleza y alcance del símbolo. El objetivo principal es el análisis de los fundamentos teórico-epistemológicos del concepto de símbolo y sus formas de representación, para llegar a ver en él un vehículo de conocimiento, un lenguaje, un puente de comunicación con lo profundo del ser humano y la realidad que lo trasciende. Empleando un método que conjuga el análisis del símbolo con la descripción de lo simbólico, propongo una estructura que evidencie la finalidad enunciada. El primer capítulo se centra en la reflexión del símbolo-simbólico en el ámbito de la psicología. El segundo capítulo se interesará del símbolo en la filosofía y el tercer capítulo tratará del símbolo en el arte. La fenomenología y la teología formarán el cuarto capítulo; en el último intentaré evidenciar nuevas perspectivas para la antropología.


This work wants to be a contribution to the international debate about the nature and scope of symbol. The main object is the epistemological-theoretical analysis on the concept of symbol and its basics forms of representation, getting to see in it, a vehicle of knowledge, a language, a bridge of communication between the deep of human being and the reality that transcends. Using a method that combines the analyses of the symbol with the symbolic description, I suggest a structure that emphasizes the purpose expresses. The first chapter focuses on the reflection of symbolic-symbol in the field of psychology. The second one deals with the symbol in the philosophy and the third chapter deals with the symbol in the art. Phenomenology and theology form the fourth chapter and in the last chapter, I will try to demonstrate new perspectives for the anthropology.

Palabras clave

Antropologia; Símbol; Significat; Simbolo; Significado; Anthropology; Symbol; Meaning

Materias

1 - Filosofía y psicología; 2 - Religión y teología; 572 - Antropología; 7 - Bellas artes

Área de conocimiento

Arts i Humanitats

Documentos

TESI.pdf

6.056Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)