Relació de la paraoxonasa pon1 amb l'estrès oxidatiu en l'afectació microvascular en retinopatia diabètica

Author

Pujol Gomis, Patrícia

Director

Romero Aroca, Pedro

Date of defense

2018-04-20

Pages

266 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Les enzimes de la família de la PON (paraoxonasa) degraden peròxids lipídics, i això implica que aquests enzims podrien afectar de forma important una gran varietat de malalties en les que hi estiguin involucrades alteracions en el balanç redox i produir un augment de l’estrès oxidatiu. És per aquest motiu, que any rere any, el nombre de publicacions científiques sobre les PON augmenta de forma exponencial. S’han descrit alteracions en els nivells circulants de PON1 en diverses malalties en les què l’estrès oxidatiu hi està involucrat. Les patologies més estudiades inclouen malalties cardiovasculars, diabetis mellitus (DM), malalties neurològiques, infecció pel virus de la immunodeficiència humana adquirida (VIH) i hepatopaties cròniques. L’estudi va intentar demostrar la modificació dels valors de PON en els diabètics i la conseqüència d'aquest canvi, tant a nivell de sèrum/plasma, on ja s'havien fet estudis al respecte, com a nivell de humor vitri, on no hi han estudis encara descrits. Vam trobar valors diminuïts de PON1 i PON3 en de sèrum/plasma i en humor vitri al comparar els ulls de pacients diabètics i no diabètics, resultats amb significació estadística. I també es va demostrar una correlació postivia amb significació estadística entre els graus d'activitat paraxonasa i lactonasa en humor vitri i el valor de la hemoglobina glicosilada (HbA1c) dels ulls de pacients diabètics.


Las enzimas de la familia de la PON (paraoxonasa) degradan peróxidos lipídicos, lo que implica que estas enzimas podrían afectar de forma importante una gran variedad de enfermedades en las que estén involucradas alteraciones en el balance redox y producir un aumento del estrés oxidativo. Es por éste motivo, que año tras año, el número de publicaciones científicas sobre las PON aumenta de forma exponencial. Se han descrito alteraciones en los niveles circulantes de PON 1 en varias enfermedades, en las que el estrés oxidativo está involucrado. Las patologías más estudiadas incluyen enfermedades cardiovasculares, diabetes mellitus (DM), enfermedades neurológicas, infección por el virus de la inmunodeficiencia humana adquirida (VIH) y hepatopatías crónicas. El estudio intentó demostrar la modificación de los valores de PON en los diabéticos y la consecuencia de éste cambio, tanto a nivel de suero/plasma, donde ya se habían hecho estudios al respecto, como a nivel de humor vítreo, donde no hay han estudios todavía descritos.Encontramos valores disminuidos de PON1 y PON3 en suero / plasma y en humor vítreo al comparar los ojos de pacientes diabéticos y no diabéticos, resultados con significación estadística. Y también se demostró una correlación postiva con significación estadística entre los grados de actividad paraxonasa y lactonasa en humor vítreo y el valor de la hemoglobina glicosilada (HbA1c) de los ojos de pacientes diabéticos.


Enzymes of the PON (paraoxonasa) family degrade lipid peroxides, and this means that what these enzymes could significantly affect a variety of diseases in which alterations involved in redox balance are increased oxidative stress. For this reason, year after year, the number of scientific publications on PON increases exponentially. Alterations in the circulating levels of PON 1 have been described in various diseases, in which oxidative stress is involved. The most studied diseases include cardiovascular diseases, diabetes (DM), neurological disorders, acquired human immunodeficiency virus (HIV) infection and chronic hepatopaties.The study attempted to demonstrate the modification of the PON values in diabetics and the consequence of this change, both serum / plasma level, where studies had already been carried out, as well as a vitreous level of humor, where no there are still described studies. We found decreased values of PON1 and PON3 in serum / plasma and in vitro humor when comparing the eyes of diabetic and non-diabetic patients, results with statistical significance. A post-correlation correlation with statistical significance was also demonstrated between the activity levels forxonasa and lactonasa in vitreous humor and the value of glycosylated hemoglobin (HbA1c) in the eyes of diabetic patients.

Keywords

paraoxonasa; estrès oxidatiu; retinopatia diabètica; paraoxonase; oxidative stress; diabetic retinopathy

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology; 61 - Medical sciences; 616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines; 617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

31.98Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)