Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa
Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa
In this thesis I analyze 3 current empirical questions of interest in macroeconomics. The first concerns the effect of competition on cash holdings. The large increase in cash held by US firms has increased interest in competition as a possible driver, with contradictory results in the literature. I show that low profitability firms increase cash as a response to competition, whereas high profitability firms do the reverse. Afterwards, I focus on the effects of financial structure on productivity. An interesting empirical pattern is uncovered: a firm’s own debt does not harm its own productivity, but aggregate debt does. The negative relationship is shown to work through a real estate valuation channel. Finally, I uncover short-lived pro-cyclical spikes of adjusted aggregate productivity precisely timed at the beginning and end of recessions. I show that they are likely to be associated with demand-side movements, rather than technology shocks.
En aquesta tesi analitzo 3 qüestions empíriques actuals d'interès en macroeconomia. La primera tracta sobre l'efecte de la competència en els balanços d'efectiu. El gran increment en l'efectiu en possessió d'empreses dels Estats Units ha dut interès en la competència com a possible causa. En aquesta tesi es demostra que les empreses amb baixos beneficis incrementen el seu efectiu en resposta a més pressió competitiva, mentre que les empreses amb beneficis alts fan el contrari. La segona qüestió és l'efecte de l'estructura financera en la productivitat. Un patró interessant és descobert, el deute d'una empresa no fa baixar la seva productivitat, però sí que ho fa el deute agregat. Aquesta relació sembla causada per un canal basat en els preus immobiliaris. Finalment, es detecten moviments de la productivitat ajustada per utilització, pro-cíclics, poc persistents i durant exactament el principi i el final de les recessions. Aquests semblen causats per factors relacionats amb la demanda, i no factors tecnològics.
Macroeconomics; Macroeconomia
33 - Economia
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.