Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia
El conjunt de treballs que aquí es presenten s’han desenvolupat. amb l’objectiu d’aprofondir en el coneixeent de l’etiopatogènia i diagnòstic de la coxartrosi primària en l’adult jove. ARTICLE 1. L’objectiu és determinar com variacions anatòmiques menors a l’articulació del maluc, és a dir, que considerem dins del rang de la normalitat, influeixen en la distribució de càrregues i estressos a nivell de la interlínia articular coxofemoral, i si aquest canvis són de magnitud suficient per ser clínicament rellevants. Mitjançant la utilització d’un model d’elements finits ,dissenyat específicament per a l’estudi, es conclou que variacions relativament petites en l’angle cervicodiafisial, en el d’anteversió femoral o en el d’anteversió acetabular originen variacions molt importants de les càrregues mecàniques a nivell del cartílag de l’articulació del maluc en activitats quotidianes. En particular, les retroversions relatives tant acetabulars com femorals, generen pics hiperfisiològics de pressió hidrostàtica afectant al làbrum i al cartílag pròxim a la unió condrolabral. Per tant, aquestes condicions anatòmiques, més enllà de la seva implicació dinàmica amb el mecanisme del FAI, són també altament desfavorables des del punt de vista estàtic pel maluc i, per tant, reforcen el seu paper en l'etiologia de la coxartrosi precoç. ARTICLE 2. L’ojectiu és determinar diferències anatòmiques, mitjançant l’estudi amb TAC, entre subjectes amb coxartrosi en estadis inicials i subjectes sans per tal de poders definir amb més predictibilitat els paràmetres promotors de malaltia degenerativa. L’estudi conclou que la sobrecobertura en el pla horitzontal té un paper etiopatogènic important en l’inici de la coxartrosi i suporten la idea que una definició més precisa del que podríem anomenar el “pincer horitzontal” podria ajudar a identificar millor els malucs en risc de desenvolupar una coxartrosi precoç. Per tant, recomanem incloure paràmetres com ASA, PASA i HASA en els algoritmes de presa de decisions en cirurgia de preservació de maluc. ARTICLE 3. L’objectiu és avaluar la reproductibilitat, intra- i interobseravdor, de l’escala de Tönnis , una de les més usades, com a referència en pacients candidats a cirurgia de rpeservació del maluc. La reproductibilitat de la classificació Tönnis per estadiar la coxartrosi és limitada, especialment quan s’aplica en les primeres etapes de la malaltia. Per tant, l’ús d’aquesta classificació com a referència en la cirurgia conservadora de maluc hauria de ser reconsiderada.
The following set of works has been developed with the aim to deepen the knowledge of ethiopathogenesis and diagnosis of primary hip arthritis in young adults. ARTICLE 1. The objective is to determine how minor anatomical variations in hip anatomy considered within the range of normality, influence the distribution of loads and stresses at the level of the joint interface, and if these changes are important enough to be clinically relevant. By using a finite element model, designed specifically for the study, it is concluded that relatively small variations in the neck angle, in femoral anteversion or acetabular anteversion originate important variations of the mechanical loads at the hip joint cartilage in everyday activities. In particular, the retroversion of both acetabulum and femoral neck, generate hyperphysiological peaks of hydrostatic pressure affecting the labrum and the cartilage near the condrolabral joint. Therefore, these anatomical conditions, beyond their dynamic involvement with the FAI mechanism, are also highly unfavorable from the static point of view of the hip and, therefore, reinforce their role in the etiology of early hip arthritis. ARTICLE 2. The objective is to determine anatomical differences, by means of the study with CT scan, between subjects with hip arthritis in initial stages and healthy subjects in order to be able to define with more predictability the parameters promoters of degenerative disease. The study concludes that the acetabular overcoverage on the horizontal plane has an important ethiopathogenic role at the onset of hip arthritis and supports the idea that a more precise definition of what might be called the "horizontal pincer" could help to better identify hips at risk of developing early hip arthritis. Therefore, we recommend including parameters such as ASA, PASA and HASA in the decision making algorithms in hip conservative surgery. ARTICLE 3. The objective is to evaluate the intra- and interobserver reproducibility of the Tönnis scale, one of the most used, as a reference in candidates for hip-preserving surgery. We concluded that the reproducibility of Tönnis classification to stage hip arthritis is limited, especially when applied in the early stages of the disease. Therefore, the use of this classification as a reference for hip-preserving surgery should be reconsidered.
Coxartrosi; Coxartrosis; Hip arthritis; Pinçament femoroacetabular; Choque femoroacetabular; Femoroacetabular impingement; Cirurgia preservadora de maluc; Cirugía preservadora de caera; Hip-preserving surgery
617 - Cirugía. Ortopedia. Oftalmología
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Departament de Cirurgia [483]