Relació de la condició física amb la fragilitat i la por de caure en les persones grans que viuen a la comunitat

Autor/a

Viladrosa Montoy, Maria

Director/a

Jürschik, Pilar

Fecha de defensa

2018-07-11

Páginas

278 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Resumen

Objectiu: Valorar les relacions de la condició física amb la fragilitat i la por de caure en les persones grans que viuen a la comunitat. Metodologia: Es van realitzar dos estudis. Un estudi transversal i longitudinal a persones de 75 anys o més de la comunitat i un estudi transversal a dones de 60 anys o més que participaven en activitats organitzades a les llars municipals, tots dos realitzats a Lleida. Les variables van ser: sociodemogràfiques, condició física, fragilitat, por de caure, caigudes, nombre de caigudes, risc de caigudes, deteriorament cognitiu, comorbiditat, símptomes de depressió, capacitat funcional, estat nutricional i qualitat de vida. Resultats: El risc de caigudes i la discapacitat es van associar a la condició física. L’equilibri estàtic i durant la marxa, els símptomes depressius i la pitjor qualitat de vida van ser factors associats independentment de la fragilitat. L’equilibri dinàmic / agilitat i durant la marxa ho van ser amb l’exercici. El sexe femení, l'equilibri dinàmic deficient, la qualitat de vida, les comorbiditats, els símptomes depressius i la discapacitat es van associar amb la por de caure i aquesta va ser un predictor de caigudes durant el seguiment. Conclusions: L’exercici és important en les dones, ja que una bona condició física, tenint en compte els seus components, pot prevenir la discapacitat, el risc de caigudes, la por de caure, els símptomes depressius, i pot millorar la qualitat de vida en aquest col•lectiu. Uns bons nivells d’equilibri i durant la marxa i una millora dels símptomes depressius i de la qualitat de vida poden prevenir la síndrome de la fragilitat. En les persones grans la por de caure pot ser tant causa com conseqüència de les caigudes. La infermera comunitària té la competència de facilitar la informació i el coneixement a la població gran pel que fa als beneficis de les activitats físiques davant la fragilitat i la por de caure i així poder evitar i/o retardar l’aparició de dependència i molts problemes de salut.


Objetivo: Valorar las relaciones de la condición física con la fragilidad y el miedo a caer en las personas mayores que viven en la comunidad. Metodología: Se realizaron dos estudios. Un estudio transversal y longitudinal a personas de 75 años o más de la comunidad y un estudio transversal a mujeres de 60 años o más que participaban en actividades organizadas en los hogares municipales, ambos realizados en Lleida. Las variables fueron: sociodemográficas, condición física, fragilidad, miedo a caer, caídas, número de caídas, riesgo de caídas, deterioro cognitivo, comorbilidad, síntomas de depresión, capacidad funcional, estado nutricional y calidad de vida. Resultados: El riesgo de caídas y la discapacidad se asociaron a la condición física. El equilibrio estático y durante la marcha, los síntomas depresivos y la peor calidad de vida fueron factores asociados independientemente a la fragilidad. El equilibrio dinámico / agilidad y durante la marcha lo fueron con el ejercicio. El sexo femenino, el equilibrio dinámico deficiente, la calidad de vida, las comorbilidades, los síntomas depresivos y la discapacidad se asociaron con el miedo a caer y esta fue un predictor de caídas durante el seguimiento. Conclusiones: El ejercicio es importante en las mujeres, ya que una buena condición física, teniendo en cuenta sus componentes, puede prevenir la discapacidad, el riesgo de caídas, el miedo de caer, los síntomas depresivos, y puede mejorar la calidad de vida en este colectivo. Unos buenos niveles de equilibrio y durante la marcha, una mejora de los síntomas depresivos y de la calidad de vida pueden prevenir el síndrome de la fragilidad. En las personas mayores el miedo a caer puede ser tanto causa o consecuencia de las caídas. La enfermera comunitaria tiene la competencia de facilitar la información y el conocimiento a la población mayor con respecto a los beneficios de las actividades físicas ante la fragilidad y el miedo a caer y así poder evitar y/o retrasar la aparición de dependencia y muchos problemas de salud.


Objective: To evaluate relationships between physical fitness and frailty and the fear of falling in older adults who live in the community. Methodology: Two studies were carried out: a transversal and longitudinal study involving people aged 75 or more and living in the community and a transversal study of women aged 60 or more who attended public community clubs for older adults. Both were carried out in Lleida. The variables considered were: sociodemographic data, physical fitness, frailty, fear of falling, falls, number of falls, risk of falls, cognitive impairment, comorbidity, symptoms of depression, functional capacity, nutritional status and quality of life. Results: The risk of falls and functional capacity were associated with physical fitness. Static balance and gait control, symptoms of depression and worse quality of life were factors independently associated with frailty. Dynamic balance / agility and gait control were associated with doing exercise. Being female, impaired dynamic balance, quality of life, comorbidities, symptoms of depression and disability were associated with the fear of falling and this was shown to be a predictor of falls during follow up. Conclusions: It is important for women to do exercise because being in good physical condition and taking into accounts its components may help to prevent disability, the risk of falling, fear of falling and symptoms of depression and can improve the quality of life of this collective. Good levels of balance and gait control and an improvement in symptoms of depression and quality of life can help to prevent the syndrome of frailty. In older people, the fear of falling may be both a cause and a consequence of falls. The community nurse has the task of providing information and knowledge to the older population about the benefits of physical activities to ward off frailty and the fear of falling and to thereby manage to prevent and/or postpone the appearance of dependence and many other health problems.

Palabras clave

Condició física; Persona gran fràgil; Por de caure; Condición física; Anciano fràgil; Miedo a caer; Physical Fitness; Frail Elderly; Fear of falling

Materias

614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Área de conocimiento

Infermeria

Documentos

Tmvm1de1.pdf

47.03Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)