La gestió municipal de la salut pública: estudi empíric de les característiques poblacionals i politico-tècniques en el cas dels municipis de la demarcació de Girona

Autor/a

Alabert López, Marc

Director/a

Arbussà i Reixach, Anna

Sáez Zafra, Marc

Data de defensa

2017-07-28

Pàgines

158 p.



Departament/Institut

Universitat de Girona. Departament d'Organització, Gestió Empresarial i Disseny del Producte

Resum

This thesis aims to provide information and analysis on the development of activities derived from municipal public health competencies in the municipalities of the Girona demarcation. The data show that the organization of the municipalities which deal with public health competencies is very heterogeneous. The uneven capacity of municipalities for the development of these competences has involved the intervention of intermediate and higher administrations. The results of the study suggest a debate about whether municipalities are responsible for carrying out these activities or an associated instrument governed by a model of local governance that exercises planning and execution to the municipalities. There is also a debate about the real capacities and saturation risks of municipalities in developing these activities, and on whether a revision of the scope of public health is necessary: a universal (affects all municipalities equally) and homogeneous (the same activities must be carried out) competence in a context of very heterogeneous, diverse, often underfunded municipalities with limited technical capacities and very complex management dynamics.


La tesi pretén aportar informació i anàlisi sobre el desenvolupament de les activitats derivades de les competències municipals en salut pública als municipis de la demarcació de Girona. Les dades recollides mostren que la forma d’organització dels ajuntaments per fer front a les seves competències en salut pública és molt heterogènia. La desigual capacitat dels ajuntaments per al desenvolupament d’aquestes competències ha suposat la intervenció d’administracions intermèdies i superiors. Es planteja el debat sobre les capacitats reals i els riscos de saturació dels municipis a l’hora de desenvolupar aquestes activitats, i sobre si cal una revisió de l’abast competencial de la salut pública; una competència universal (afecta per igual a tots els municipis) i homogènia (han de fer-se les mateixes activitats) en un context de municipis molt heterogenis, diversos, sovint infrafinançats, amb capacitats tècniques limitades i amb dinàmiques de gestió molt complexes.

Paraules clau

Salut pública; Public health; Salud pública; Serveis sanitaris; Medical services; Servicios médicos; Girona (Província); Administració local; Local administration; Administración local; Promoció de la salut; Health promotion; Promoción de la salut

Matèries

614 - Higiene i salut pública. Contaminació. Prevenció d'accidents. Infermeria

Documents

tmal_20170728.pdf

31.18Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)