Analytical strategies in imaging genetics : assessment of potential risk factors for neurodevelopmental domains

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Vilor Tejedor, Natàlia
dc.date.accessioned
2018-11-22T17:32:05Z
dc.date.available
2019-03-16T00:00:14Z
dc.date.issued
2018-03-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/663914
dc.description.abstract
Imaging Genetics (IG) aims to test how genetic information influences brain structure and function, cognitive processes and complex neurodevelopmental domains, combining magnetic resonance imaging-based brain features and genetic data from the same individual. IG studies represent an opportunity to deepen our knowledge of the biological mechanisms of neurodevelopmental domains and complex brain disorders. Most studies focus on individual correlation and association tests between a subset of genetic variants (usually single nucleotide polymorphisms, SNPs) and a single measurement of the brain. Despite the great success of univariate approaches, given the current focus of imaging genetic studies in which genome-wide, whole-brain studies should be analyzed, the development of novel statistical methods becomes crucial. The main aim of this thesis consists of investigating genetic determinants of structural brain change, which in turn affect neurodevelopmental domains. We propose the application and development of statistical strategies to improve the assessment of significant relationships associated with neurodevelopmental domains. Specifically, we focus our research efforts on understanding what genomic changes in the cerebral structure allow improvements in the assessment of risk factors associated with Attention-Deficit/Hyperactivity disorder domains, and related cognitive processes such as attention function.
dc.description.abstract
Els estudis que combinen la informació genètica i de neuroimatge (IG) pretenen provar com la informació genètica influeix en l'estructura i funció cerebral, en el comportament, i en els dominis del neurodesenvolupament, combinant la informació extreta de ressonàncies magnètiques del cervell i de la informació genètica d'un mateix individu. Els estudis d'IG representen una oportunitat per aprofundir en el coneixement dels mecanismes biològics dels dominis del desenvolupament neurològic. La majoria dels estudis es centren en la correlació individual i en proves d'associació entre un subconjunt de variants genètiques (en general polimorfismes d'un únic nucleòtid, SNPs) i una única mesura d'una regió cerebral. Però, malgrat el gran èxit en l'enfocament univariat, donades les perspectives actuals dels estudis d'IG, en els quals es pretenen analitzar les relacions cerebrals de tot el genoma envers tota la informació del cervell, el desenvolupament de nous mètodes estadístics específics esdevé crucial. L'objectiu principal d'aquesta tesi consisteix a investigar els determinants genètics relacionats amb els canvis estructurals del cervell, que a la vegada, afecten els dominis del neurodesenvolupament. Proposem l'aplicació i el desenvolupament d'estratègies estadístiques per millorar l’avaluació de les relacions biològiques associades als dominis del neurodesenvolupament. Específicament, centrem els nostres esforços de recerca en comprendre quins canvis genètics que influeixen l'estructura cerebral permeten millorar l'avaluació dels factors de risc associats als dominis del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, i a processos cognitius relacionats, com la funció d'atenció.
dc.format.extent
313 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Attention-deficit/hyperactivity
dc.subject
Disorder genetics
dc.subject
Gene-set analysis
dc.subject
Neuroimaging
dc.subject
Neuroepidemiologia genetic
dc.subject
Neurodesenvolupament
dc.subject
Modelització estadística
dc.title
Analytical strategies in imaging genetics : assessment of potential risk factors for neurodevelopmental domains
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
575
dc.contributor.authoremail
nt.vilor@gmail.com
dc.contributor.director
González Ruiz, Juan Ramón
dc.contributor.director
Sunyer Deu, Jordi
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tnvt.pdf

23.06Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)