Parental transmission of ethical and political values: a case for children's independence

Autor/a

Bea i Seguí, Enric

Director/a

Casal, Paula

Fecha de defensa

2018-10-05

Páginas

252 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Dret

Resumen

In this thesis I am generally concerned with issues of justice and legitimacy in children’s upbringing. More specifically, I ask what are the kind of reasons that ought to guide parents’ transmission of values to children and what are the kind of reasons they ought to refrain from being guided by. Moreover, I am both concerned by public policy issues and parents’ daily choices beyond their voting behaviour that have a relevant impact on how just aims and principles are advanced given the existing legal institutions. My answer to the main question is mainly inspired in John Rawls’ anti-perfectionist and egalitarian conception of justice. The first two chapters are devoted to the necessary preliminary work to answer my research question. Chapter one answers a fundamental objection against Rawls’ work questioning its theoretical consistency. Chapter two puts forward the fundamental reasons, ideals and values we have to endorse the ideal of public reason by clarifying three distinct Rawlsian arguments for political liberalism. The next two chapters contain the theoretical chore of the thesis. Chapter three is devoted to the presentation of two common views liberal theorists have put forward as answers to the question about how liberal parents should respect children’s autonomy in upbringing and transmitting values to them. Chapter four presents my revisionary answer to the question that criticises the common views for violating the ideal of children’s ethical independence. The two final chapters are concerned with the specific case of language transmission. Again, chapter five presents two common views on the matter. And chapter six presents my alternative proposal based on the ideal of children’s independence. Finally, in chapter seven I summarise the conclusions reached during the thesis.


A grans trets, aquesta tesi es pregunta quins valors és just i legítim transmetre als infants i adolescents en societats de cultura política liberal-democràtica com la nostra. Més concretament, em pregunto quin tipus de raons haurien de guiar el comportament del pares quan transmeten valors ètics i polítics als seus fills i quin tipus de raons no ho haurien de fer. L'àmbit de la meva reflexió afecta tant al comportament cívic del pares com al privat en tant que tenen un impacte significatiu en l'assoliment de cert ideal de justícia social. És a dir, la proposta que es defensa en aquesta tesi, pretén ser vàlida tant pel que fa a les decisions polítiques dels pares com a les seves eleccions en l'àmbit familiar. La meva resposta a la principal pregunta de recerca és liberal anti-perfectionista, igualitarista i està basada en el liberalisme polític de John Rawls i el seu ideal de raó pública. Els primers dos capítols preparen el terreny degudament abans de respondre la principal pregunta recerca. El primer capítol dóna resposta a una de les principals objeccions al liberalisme polític de J. Rawls que en qüestiona la seva consistència interna. El segon capítol proposa les raons, valors i ideals fonamentals que tenim per acceptar l'ideal de raó pública Rawlsià distingint i reconstruint tres arguments a favor seu. El següents dos capítols contenen el nucli propositiu de la tesi. El capítol tres presenta dues respostes comunes que els filòsofs polítics liberals han donat a la pregunta sobre com els pares han de respectar l'autonomia dels infants. En el capítol quart presento la meva resposta alternativa a la mateixa pregunta que s'oposa a les anteriors per no respectar cert ideal d'independència ètica. Els darrers dos capítols es centren en l'aplicació d'aquest ideal d'independència ètica al cas de la transmissió de la llengua. Seguint el mateix patró, el capítol quart presenta les dues visiones més comunes sobre el tema i el capítol sis exposa la meva proposta alternativa basada igualment en l'ideal d'independència ètica. Finalment, en el capítol seté resumeixo les conclusions a les que he arribat durant aquesta tesi.

Palabras clave

Liberalisme polític; Independència ètica; Llibertat politica; Igualitarisme; Rawls; Raz; Educació; Valors; Perfeccionisme; Anti-perfeccionisme; Família; Raó pública; Ciutadania; Assimetria; Liberalisme

Materias

34 - Derecho

Documentos

teb.pdf

1.399Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)