Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia
El post-15 emergeix com una nova fase de resituació política després d’un gran esdeveniment com va ser la indignació. En aquest nou context, els joves polititzats ocupen un paper diferenciat en els moviments socials depenen del format i de les demandes d’aquests, dels perfils interns, de les relacions de poder que es donen al seu sinus, de les acumulacions diferenciades de capital militant, entre altres factors. A través d’aquestes formes diferenciades s’han pogut observar, per un costat, les relacions que estableixen aquests moviments amb altres actors del campo polític o de l’espai social, les formes d’actuar i d’organitzar-se, així com els discursos que utilitzen; per l’altre costat, i en conseqüència, depenen del caràcter que adquireix cada moviment es pot observar una diferent relació o participació d’aquests joves polititzats. És a través d’aquest anàlisis intern dels propis moviments des d’on es poden il·luminar a les diferents formes d’activisme polític juvenil i observar com actua la mateixa categoria de “joves” en aquests contextos. Per això, s’analitzen processos d’estigmatizació, de marginació, de normalització o de reestructuració del poder que es donen a través de la participació dels joves en moviments locals com la Marea Blanca, la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques o els Col·lectius Anticapitalistes.
El post-15M emerge como una nueva fase de resituación política después de un gran evento como fue la indignación. En este nuevo contexto, los jóvenes politizados ocupan un papel diferenciado en los movimientos sociales dependiendo del formato y las demandas de estos, de los perfiles internos, de las relaciones de poder que se dan en su seno, de las acumulaciones diferenciadas de capital militante, entre otros factores. A través de estas formas internas diferenciadas se pueden observar, por un lado, las relaciones que establecen dichos movimientos con otros actores del campo político o del espacio social, las formas de actuar y de organizarse, así como los discursos que utilizan; por el otro, dependiendo del carácter que adquiere cada movimiento, se puede observar una diferente relación o participación de dichos jóvenes politizados. Es a través de dicho análisis interno de los propios movimientos desde donde se puede arrojar luz a las formas diferenciadas de activismo político juvenil y observar cómo actúa la categoría de “jóvenes” en dichos contextos. Para ello, se analizan procesos de estigmatización, de marginación, de normalización o de reestructuración del poder que se dan a través de la participación de los jóvenes en movimientos locales como la Marea Blanca, la Plataforma de Afectados por las Hipotecas y los Colectivos Anticapitalistas.
The post-15M emerges as a new phase of political resituation after an important event as it was the indignation. In this new context, politicised young people occupy a distinguished role in the social movements. This role depends on the kind movement (and the demands made by each of them), the internal profiles, the power relationships within the movements and the different distributions of militant capital accumulated by each member, among others. Through these contrasts, it can be observed, on the one hand, the relations established by these movements with other actors of the political field or the social space, as well as the utilised discourses and the ways they act and organise themselves. On the other hand, depending on the nature that each movement acquires, it can be observed different relations or participations by these politicised young people. It is through the internal analysis of these movements that different forms of political youth activism can be enlightened, observing how the “young people” category acts in these contexts. In order to do that, processes of stigmatisation, marginalisation, normalisation or power reorganisation are analysed. This reorganisation is produced by the participation of the young people in local movements like Marea Blanca, Plataforma de Afectados por las Hipotecas and Colectivos Anticapitalistas.
Moviments socials; Post-15M; Capital activista; Movimietos sociales; Social movements; Activist capital
572 - Antropología
Antropologia Social
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.