Understanding the urban development and the evolution of the Ecosystems of Innovation

Autor/a

Piqué Huerta, Josep Miquel

Director/a

Miralles Torner, Francesc

Codirector/a

Berbegal Mirabent, Jasmina

Fecha de defensa

2019-01-17

Páginas

172 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. La Salle

Resumen

Aquesta tesi doctoral és un compendi de publicacions en el camp dels Ecosistemes d’Innovació. Aquests articles es basen en els marcs conceptuals del model de la Triple Helix, el paradigma del Knowledge Based Urban Development, Clusters of Innovation i el Model de Cicle de Vida d'una start-up. Aquesta tesi pretén contribuir a la comprensió dels projectes de revitalització de les àrees metropolitanes i l'evolució dels Ecosistemes d’Innovació. Mitjançant un enfocament del mètode del cas, aquest treball ha explorat quatre revitalitzacions urbanes brasileres, l'evolució del Districte d'Innovació 22@Barcelona i l'evolució de l'ecosistema San Francisco-Silicon Valley. A partir d'aquests casos, es poden extreure diverses implicacions. Des del punt de vista acadèmic, el model Quintuple Helix i la teoria del Knowledge Based Urban Development (KBUD) proporcionen un marc adequat per descriure els processos de revitalització que s'han analitzat. Des de la perspectiva dels responsables polítics en la revitalització urbana, aquest treball pot inspirar a altres ciutats que vulguin transformar àrees industrials antigues (transformació de brownfields) en nuclis econòmics, socialment conscients, creatius i basats en el coneixement. Aquest estudi suggereix proposar una perspectiva holística del paper de les Universitats, la Indústria i el Govern que inclou les especificitats locals en els processos de revitalització en la dimensió urbana, econòmica, social i de govern, i una nova perspectiva per a teoritzar l'evolució de les Àrees d'Innovació (AOI) des de l’inici fins a la maduresa.


Esta tesis de doctorado es un compendio de publicaciones en el campo de los Ecosistemas de Innovación. Estos artículos se basan en los marcos conceptuales del modelo de Triple Helix, el paradigma Knowledge Based Urban Development, Clusters of Innovation y el Modelo del Ciclo de Vida de una start-up. Esta tesis pretende contribuir a la comprensión de los proyectos de revitalización de áreas metropolitanas y la evolución de los Ecosistemas de Innovación. Utilizando un enfoque de método de caso, este trabajo ha explorado cuatro revitalizaciones urbanas brasileñas, la evolución del Distrito de la Innovación 22@Barcelona y la evolución del ecosistema San Francisco-Silicon Valley. De estos casos, pueden extraerse varias implicaciones. Desde el punto de vista académico, el modelo Quintuple Helix y la teoría Knowledge Based Urban Development (KBUD) proporcionan un marco apropiado para describir los procesos de revitalización que se han analizado. Desde la perspectiva de los responsables políticos en la revitalización urbana, este trabajo puede inspirar a otras ciudades que desean transformar las áreas industriales antiguas (transformación de brownfields) en centros de economía socialmente conscientes, creativos y basados en el conocimiento. Este estudio sugiere proponer una perspectiva holística del rol de las Universidades, la Industria y el Gobierno que incluya las especificidades locales en los procesos de revitalización en la dimensión urbana, económica, social y de gobernanza y una nueva perspectiva para teorizar la evolución de las Áreas de Innovación (AOI) desde el inicio hasta la madurez.


This PhD dissertation is a compendium of publications in the field of Ecosystems of Innovation. These articles are based on the conceptual frameworks of the Triple Helix model, Knowledge Based Urban Development paradigm, Clusters of Innovation and the Lifecycle Model of a New Venture. This thesis aims to contribute to the understanding of the revitalization projects of metropolitan areas and the evolution of the Ecosystems of Innovation. Using a case method approach, this work has explored four Brazilian urban revitalizations, the evolution of 22@Barcelona Innovation District and the evolution of San Francisco-Silicon Valley Ecosystem. From these cases, several implications can be drawn. From the academic point of view, the Quintuple Helix model and the Knowledge Based Urban Development (KBUD) theory provide an appropriate framework to describe the revitalization processes that have been analysed. From the perspective of policy makers in urban revitalization, this work can inspire other cities that want to transform old industrial areas (brownfield transformation) into socially conscious, creative and knowledge based economy hubs. This study suggests proposing a holistic perspective of the role of the Universities, Industry and Government that includes local specificities in the revitalization processes in the urban, economic, social and governance dimension and a new perspective for theorizing the evolution of Areas of Innovation (AOIs) from inception to maturity.

Palabras clave

Science Parks; Areas of Innovation; Innovation Districts; Triple Helix; Urban Development; Clusters of Innovation; 22@Barcelona; Silicon Valley; Brazilian Cities; Start Ups

Materias

33 - Economía; 35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares; 378 - Enseñanza superior. Universidades; 65 - Gestión y organización. Administración y dirección de empresas. Publicidad. Relaciones públicas. Medios de comunicación de masas; 71 - Urbanismo. Paisajismo, parques y jardines

Área de conocimiento

Negocis, administració i dret

Documentos

Tesi_Josep_Miquel_Pique.pdf

5.068Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)