La vulnerabilidad de los destinos turísticos de sol y playa ante el cambio climático: Políticas y actores. (The vulnerability of coastal tourism destinations to climate change: Policies and stakeholders)

Author

Santos Lacueva, Raquel

Director

Saladié Borraz, Òscar

Date of defense

2018-10-16

Pages

229 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

L'objectiu d'aquesta tesi és identificar factors que, davant dues destinacions turístiques d'iguals característiques físiques i amenaçades pels mateixos impactes del canvi climàtic i amb la mateixa intensitat, condueixen a un grau diferent de vulnerabilitat davant el canvi climàtic. La recerca es centra en les destinacions turístiques de sol i platja i les anàlisis empíriques es duen a terme en la Riviera Maya (Carib mexica) i l’Alt Maresme (Mediterrani espanyol). La tesi construeix un marc analític innovador que posa en relació la vulnerabilitat de les destinacions turístiques davant el canvi climàtic i les polítiques públiques. S'utilitzen dues fonts d'informació principals: documents programàtics de polítiques de canvi climàtic i de turisme; i actors clau amb capacitat d'influir en la presa de decisions públiques relacionades amb el turisme i el canvi climàtic. Pel que fa als documents, es duen a terme dues anàlisis de continguts: una primera anàlisi crítica argumentativa sobre la incorporació d'idees a la planificació turística, i una segona anàlisi de la coherència en la fase de formulació entre els policy domains de turisme i de canvi climàtic. Els actors clau s'incorporen a la recerca mitjançant trenta-sis entrevistes semi-estructurades que s'analitzen qualitativament i quantitativa. Els resultats d'aquesta tesi demostren que les destinacions turístiques són més vulnerables davant el canvi climàtic a causa d'algunes característiques de les seves polítiques públiques, com per exemple, la feblesa amb que s'incorporen algunes idees clau a la planificació turística, o la incoherència existent entre les polítiques de turisme i de canvi climàtic. D'altra banda, es confirma que, més enllà de les característiques físiques del territori i dels impactes directes del canvi climàtic, existeixen factors sociopolítics contextuals que influencien en l'agenda, la presa de decisions i el govern. Per tant, aquests factors també condicionen la vulnerabilitat de les destinacions turístiques.


El objetivo de esta tesis es identificar factores que, ante dos destinos turísticos de iguales características físicas y amenazados por los mismos impactos del cambio climático y con la misma intensidad, conducen a diferente grado de vulnerabilidad ante el cambio climático. La investigación se centra en los destinos turísticos de sol y playa y los análisis empíricos se realizan en la Riviera Maya (Caribe Mexicano) y en el Alt Maresme (Mediterráneo español). La tesis construye un marco analítico innovador que pone en relación la vulnerabilidad de los destinos turísticos ante el cambio climático y las políticas públicas. Se utilizan dos fuentes de información principales: documentos de políticas de cambio climático y de turismo; y actores clave con capacidad de influir en la toma de decisiones públicas relacionadas con el turismo y el cambio climático. Para los documentos, se llevan a cabo dos análisis de contenidos: un análisis crítico argumentativo sobre la incorporación de ideas en la planificación turística, y un análisis de la coherencia en la fase de formulación entre los policy domains de turismo y de cambio climático. Los actores clave se incorporan a la investigación mediante treinta y seis entrevistas semiestructuradas que se analizan cualitativa y cuantitativamente. Los resultados demuestran que los destinos turísticos son más vulnerables ante el cambio climático debido a algunas características de sus políticas públicas, como por ejemplo, la debilidad con que se incorporan algunas ideas clave en la planificación turística, o la incoherencia existente entre las políticas de turismo y de cambio climático. Además, se confirma que, más allá de las características físicas del territorio y de los impactos directos del cambio climático, existen factores sociopolíticos contextuales que influencian la agenda, la toma de decisiones y el gobierno, y que, por tanto, estos factores también condicionan la vulnerabilidad de los destinos turísticos.


This thesis aims to identify factors that determine the different degree of vulnerability to climate change, when two tourist destinations have the same physical characteristics and are threatened by the same impacts of climate change at the same intensity. This research focuses on sun, sand, and sea tourism, and the empirical analyses are conducted in the Riviera Maya (Mexican Caribbean coast) and the Alt Maresme (Spanish Mediterranean coast). This thesis develops an innovative analytical framework that relates the vulnerability of tourism destinations to climate change and public policy. This research gathers two main information sources: on the one hand, programmatic documents of tourism and climate policies and, on the other, key stakeholders able to influence decision-making concerning tourism and climate change. In the case of documents, two content analyses are conducted: a critical argumentative analysis about the inclusion of ideas in tourism planning; and an analysis about the coherence in the formulation stage between the policy domains of tourism and climate. Thirty-six semi-structured interviews were conducted with stakeholders and these are analyzed qualitative and quantitively. The results show that tourism destinations are more vulnerable to climate change due to some characteristics of public policy, such as the weakness of key ideas or the incoherence between tourism and climate policy domains. Moreover, the results confirm that beyond the territorial physical characteristics and the direct impact of climate change, there are contextual socio-political factors that influence the agenda, the decision-making, and the governance, and consequently these factors also condition the vulnerability of tourism destinations.

Keywords

turisme; canvi climàtic; polítiques públiques; turismo; cambio climático; políticas públicas; tourism; climate change; public policy

Subjects

3 - Social Sciences; 32 - Politics; 35 - Public administration. Government. Military affairs; 9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

7.356Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)