Efecte del tractament de la síndrome d'apnea-hipoapnea obstructiva del son amb pressió positiva contínua a la via aèria superior sobre les alteracions del ritme cardíac

Author

Grau Sanmartí, Núria

Director

Félez Flor, Miguel Ángel

Date of defense

2019-02-14

Pages

111 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

La Síndrome d’apnea-hipoapnea obstructiva del son (SAHS) produeix una deficient resposta de la freqüència cardíaca (FC) als estímuls vagal i simpàtic (variabilitat de la FC -VFC- alterada). Els pacients amb flutter auricular (FlA) tenen un alt risc de presentar fibril·lació auricular (FA). Està per definir l’impacte del tractament amb pressió positiva contínua (CPAP) sobre la via aèria superior en la incidència de FA després de l’ablació del FlA i sobre la VFC. En l’Estudi 1 vam observar que els pacients amb FlA tenen una alta prevalença de SAHS (82%). El tractament amb CPAP dels pacients amb SAHS greu sense FA prèvia es va acompanyar d’una reducció en la incidència de FA (p = 0.025). En l’Estudi 2 vam observar que la SAHS altera els paràmetres diürns i nocturns de VFC. El tractament amb CPAP es va associar a una milloria parcial i només durant la vigília de la VFC (p < 0.05).


Obstructive sleep apnea (OSA) produces a deficient heart rate response to the vagal and sympathetic stimuli (altered heart rate variability, HRV) and increases the incidence of atrial arrhythmias. Patients with typical atrial flutter (AFl) are at high risk of developing atrial fibrillation (AF), and the incidental finding of OSA may further increase the risk of AF after AFl ablation. The role of continuous positive airway pressure (CPAP) in improving HRV and reducing the incidence of AF after AFl ablation remains undetermined. In our Study 1 we observed that OSA is a very prevalent underlying condition among AFl patients (82% have OSA of any degree) and treatment with CPAP reduced the incidence of newly diagnosed AF (p = 0.025). In our Study 2 we observed that HRV is altered in the setting of OSA, and CPAP only partially ameliorates such autonomic nervous system disorder and exclusively during daytime (p < 0.05).

Keywords

Apnea obstructiva del son; Arritmies; Fibril.lació auricular; CPAP; Variabilitat freqüència cardíaca; Obstructive sleep apnea; Arrythmias; Atrial fibrilation; Heart rate variability

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Documents

tnsm_v3.pdf

568.9Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)