Functional analysis of the extraproteasomal ubiquitin receptor Dsk2/UBQLN in Drosophila and human cells

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Di Mauro, Gianmarco
dc.date.accessioned
2019-03-12T17:01:20Z
dc.date.available
2020-02-28T00:00:30Z
dc.date.issued
2019-02-28
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/666204
dc.description.abstract
Dsk2/UBQLN is a conserved extraproteasomal ubiquitin receptor that has been widely described as a protein involved in the ubiquitin proteasome pathway. In Drosophila, this protein has been recently reported in a non-proteolitic function as part of the dHP1c transcription complex together with the zinc finger proteins WOC and ROW, and the heterocromatin protein HP1c. Here we show that the dHP1c complex present a specific functional organization with WOC playing a direct role in the recruitment of dDsk2 to the nuclear compartment. This interaction results in the formation of a WOC-dDsk2 sub-complex that is able to bind chromatin only through ROW. Moreover, we show that UBQLN1, which is the human homologue that shares the highest degree of similarity with dDsk2, is not able to bind chromatin when ectopically expressed in Drosophila and in human-derived cell lines endogenous UBQLN1 is not found associated with chromatin.
dc.description.abstract
Dsk2/UBQLN es un receptor extraproteasomal de ubiquitina altamente conservado que se ha descrito ampliamente como una proteína involucrada en la vía ubiquitina-proteasoma. En Drosophila, se ha descrito recientemente una función no proteolítica para Dsk2 como parte del complejo de transcripción dHP1c conjuntamente con las proteínas “zinc finger” WOC y ROW y la proteína de heterocromatina HP1c. Aquí mostramos que el complejo transcripcional dHP1c tiene una organización funcional, en la que WOC desempeña un papel directo en el reclutamiento de dDsk2 al compartimento nuclear. Esta interacción da como resultado la formación de un sub-complejo estable WOC-dDsk2 que es capaz de unirse a la cromatina solo a través de ROW. Además, mostramos que UBQLN1, que es el homólogo humano que comparte el mayor grado de similitud con dDsk2, no es capaz de unirse a la cromatina cuando se expresa ectópicamente en Drosophila y, en líneas celulares humanas, UBQLN1 no se asocía con la cromatina.
dc.format.extent
147 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Drosophila
dc.subject
dHP1c complex
dc.subject
Transcription
dc.subject
dDsk2
dc.subject
UBQLN1
dc.subject
Complejo dHP1c
dc.subject
Transcripción
dc.title
Functional analysis of the extraproteasomal ubiquitin receptor Dsk2/UBQLN in Drosophila and human cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
576
dc.contributor.authoremail
dmrgmarco@gmail.com
dc.contributor.director
Azorín, F.
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tgdm.pdf

23.87Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)