Detectable clonal mosaicism : underlying mechanisms, clinical implications and genetic counselling

Author

Reina Castillón, Judith

Director

Pérez Jurado, Luis Alberto

Date of defense

2017-10-24

Pages

296 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Somatic genetic mosaicism can be present both in healthy individuals but also in subjects with certain conditions as ageing or cancer. Its detection by SNP array in blood can be used as biomarker of cancer risk improving patients’ management and survival in the future. Given the increased cancer risk in Fanconi anemia (FA) patients, we have evaluated the prevalence and evolution of mosaicism in them as well as its relationship with cancer and survival. We also have studied mosaic uniparental disomy (UPD) as a putative protective mechanism in hematologic cancer. Finally, we have explored FA knowledge and follow-up adherence of FA families. Our results suggest blood mosaicism detection as a good less invasive follow-up strategy for cancer prevention in FA and propose UPD as a possible rescue mechanism avoiding hematologic cancer development. Two opposite roles of mosaicism in cancer become evident from our data. FA knowledge and follow-up adherence is satisfactory in FA families thanks to genetic counsellors’ actions.


El mosaicisme genètic somàtic pot està present en individus sans i en altres amb certes condicions com edat avançada o càncer. La seva detecció en sang per array d’SNPs pot ser utilitzada com a biomarcador de risc tumoral millorant el tractament i la supervivència dels pacients en un futur. Donat el risc de càncer incrementat en pacients amb anèmia de Fanconi (AF), hem avaluat la prevalença i l’evolució del mosaicisme en ells i la seva relació amb càncer i supervivència. També hem estudiat la disomia uniparental (DUP) en mosaic com a possible mecanisme de protecció en front el càncer hematològic. Finalment, hem explorat el coneixement sobre l’AF i l’adherència al seguiment en famílies AF. Els nostres resultats suggereixen la detecció de mosaicisme en sang com a sistema adequat i menys invasiu de detecció precoç de càncer en AF i proposa la DUP com a possible mecanisme de rescat protector en front el càncer hematològic. Dos rols oposats del mosaicisme envers el càncer esdevenen evidents considerant les nostres dades. El coneixement sobre l’AF i l’adherència al seguiment són satisfactoris en famílies AF gràcies a les accions dels assessors genètics.

Keywords

Clonal mosaicism; Fanconi anemia; Chronic lymphothytic leukemia; Rescue uniparental disomy; Genetic counselling; Mosaicisme clonal; Anemia de Fanconi; Leucèmia linfocítica crònica; Disomia uniparental de rescat; Assessorament genetic

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tjrc.pdf

8.654Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)