La teràpia dialèctica conductual i l’entrenament en mindfulness en el transtorn límit de la personalitat: efectes clínics, mecanismes neurobiològics i problemes de la teràpia

Autor/a

Carmona i Farrés, Cristina

Director/a

Soler, Joaquim (Soler Ribaudi)

Pascual, Juan Carlos

Tutor/a

Álvarez, Enrique (Álvarez Martínez)

Fecha de defensa

2019-05-15

ISBN

9788449086380

Páginas

174 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal

Resumen

La teràpia dialèctica conductual (TDC) és una teràpia efectiva per al tractament del trastorn límit de la personalitat (TLP). Algunes de les limitacions a l’hora d’implementar-la són l’elevat nombre de pacients que abandona la teràpia abans de finalitzar-la, i el fet de ser una teràpia llarga i costosa. S’ha observat que el mòdul de mindfulness de la TDC per si sol és eficaç per a disminuir la severitat del TLP, tanmateix no hi ha estudis que avaluïn sobre quin símptoma específic del TLP és eficaç cada un dels mòduls, ni quins possibles correlats neurobiològics rauen als efectes de la teràpia. La present tesis es constitueix de dos blocs. El primer bloc (estudi 1), pretén avaluar els factors relacionats amb l’abandonament prematur de la TDC. El segon bloc (estudis 2 i 3) pretén comparar dos dels mòduls de la TDC: el mòdul de mindfulness (TDC-M) i el mòdul d’efectivitat interpersonal (TDC-EI) entre sí. L’estudi 2 analitza l’eficàcia de cada un dels mòduls sobre els dos símptomes nuclears del TLP, la desregulació emocional i la impulsivitat. L’estudi 3 pretén trobar el correlat neurobiològic associat als beneficis de la teràpia, posant especial atenció als efectes del mindfulness en la default mode network (DMN). Els resultats mostren que la comorbiditat amb trastorn per consum de cocaïna, la comorbiditat amb trastorn de conducta alimentària i les altes puntuacions en impulsivitat prediuen l’abandonament prematur de la psicoteràpia. També mostren que els mòduls de mindfulness i d’efectivitat interpersonal per si sols i per separat són beneficiosos per a disminuir la severitat global del TLP, la desregulació emocional, l’ansietat i la simptomatologia depressiva. En canvi, els beneficis en impulsivitat només es donen en el grup de mindfulness. Respecte els correlats neurobiològics, no observem canvis en la DMN, en canvi sí que observem un increment en l’activitat de la ínsula anterior després de realitzar la teràpia independentment del mòdul. En conjunt els resultats d’aquesta tesis permeten conèixer els factors associats amb l’abandonament prematur, i permeten afirmar que els mòduls de mindfulness i d’efectivitat interpersonal per si sols són efectius per a millorar gran part de la simptomatologia associada al TLP i que aquesta millora va associada amb canvis en l’activitat cerebral.


Dialectical Behaviour Therapy (DBT) is an effective treatment for people with borderline personality disorder (BPD). Limitations of the therapy include the high number of patients who prematurely drop out from therapy, and its length and associated costs, which gives importance to the study of its components separately. The mindfulness module of DBT by itself has proven effective to reduce BPD severity, however there are no studies that examine which specific symptoms benefit from mindfulness, nor what neurobiological mechanisms may underlie its benefits. The present thesis is constituted by two blocks: The first one (study 1) assesses the factors associated with early dropout from DBT. The second block (studies 2 and 3) compare two of the DBT modules: the mindfulness module (DBT-M) and the interpersonal effectiveness module (DBT-IE). Study 2 assesses the efficacy of every single module in two of the nuclear BPD symptoms, emotional dysregulation and impulsivity. Study 3 assesses the neurobiological correlations associated with the theapy with special attention to the mindfulness effects on the default mode network (DMN). The results show comorbidity with cocaine use disorder, comorbidity with eating disorder and high connections to impulsivity are associated with early dropout from therapy. Both modules DBT-M and DBT-IE separately are effective in decreasing BPD severity, emotional dysregulation, anxiety and depression, however only the mindfulness module was effective in decreasing impulsivity. Regarding neurobiological correlation, changes in the DMN were not observed, however, an increase in activity in the anterior insula was observed after the therapy in both modules. Together the results of the present thesis contribute to knowledge of the factors associated with dropout, and affirm that the modules of mindfulness and interpersonal effectiveness separately are effective to improve BPD symptomatology and that the improvements are associated with changes in brain activity.

Palabras clave

Tratorn límit de la personalitat; Tratorno límite de la personalidad; Borderline personality disorder; Teràpia dialectica conductual; Terapia dialéctica conductual; Dialectical behaviour therapy

Materias

616.89 - Psiquiatría. Psicopatología

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

ccif1de1.pdf

6.494Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)