La interacción entre globalización, integración económica, comercio y relaciones económicas internacionales: efectos, dimensiones y perspectivas

Author

Coppelli Ortiz, Gerardo

Director

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2019-03-05

Pages

237 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic

Abstract

L'objecte del present treball és analitzar la interacció entre la globalització, el comerç internacional, els processos d'integració econòmica i les relacions econòmiques, juntament amb els seus efectes, dimensions i perspectives futures. Per a això, la present Tesi doctoral, elaborada sota el format d'articles, analitza a cadascun d'ells, els diferents aspectes vinculats a la temàtica i problemàtica plantejades a l'actual context internacional. D’aquesta manera s'aborda l'actual situació del procés-fenomen de globalització econòmica així com l'estat actual de les relacions econòmiques internacionals, el procés de mundialització de l'economia i la seva vinculació i diferències amb la globalització econòmica. Juntament amb l'anterior, es fa una revisió de les projeccions d'interrelació econòmica a l'horitzó de l'any 2030 en matèria de mundialització, revisant els resultats dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni 2015 i les perspectives dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, en ambdós casos, en el que a objectius econòmics fa referència.' Així mateix s'analitza la situació actual i les principals vies d'acció, tant dels processos d'integració econòmica com de les Organitzacions que els regulen, reconeixent les seves característiques, principis, efectes i objectius esperats per part de la comunitat internacional. De manera particular s'estudia l'estat actual del lliure comerç, la imposició de barreres, tant aranzelàries com no aranzelàries, i la seva incidència per a l'equitat del comerç internacional. Finalment s'aborda la situació a Amèrica Llatina i el Carib, la Unió Europea i el cas xilè, en la seva condició d'actors rellevants a l'escenari internacional actual. En raó d'això, es fa un anàlisi de la realitat integracionista llatinoamericana i les seves relacions amb la Unió Europea, amb especial menció a l'associació entre Xile i la Unió Europea.


El objeto del presente trabajo es analizar la interacción entre la globalización, el comercio internacional, los procesos de integración económica y las relaciones económicas internacionales, junto con sus efectos, dimensiones y perspectivas futuras. Para ello, la presente Tesis doctoral, elaborada bajo el formato de artículos, analiza en cada uno de ellos, los distintos aspectos vinculados a la temática y problemática planteadas en el actual contexto internacional. De este modo se aborda la actual situación del proceso-fenómeno de globalización económica así como el estado actual de las relaciones económicas internacionales, el proceso de mundialización de la economía y su vinculación y diferencias con la globalización económica. Junto a lo anterior, se hace una revisión de las proyecciones de interrelación económica en el horizonte del año 2030 en materia de mundialización, revisando los resultados de los Objetivos de Desarrollo del Milenio 2015 y las perspectivas de los Objetivos de Desarrollo Sostenible de Naciones Unidas, en ambos casos, en lo que a objetivos económicos se refiere. Asimismo se analiza la situación actual y las principales vías de acción, tanto de los procesos de integración económica como de las Organizaciones que los regulan, reconociendo sus características, principios, efectos y objetivos esperados por parte de la comunidad internacional. De forma particular se estudia el estado actual del libre comercio, la imposición de barreras, tanto arancelarias como no arancelarias, y su incidencia para la equidad del comercio internacional. Finalmente se aborda la situación en América Latina y el Caribe, la Unión Europea y el caso chileno, en su condición de actores relevantes en el escenario internacional actual, En razón de ello, se hace un análisis de la realidad integracionista latinoamericana y sus relaciones con la Unión Europea, con especial mención a la asociación entre Chile y la Unión Europea.


The objective of this Thesis is to analyze the interaction between globalization, international trade, economic integration processes and international economic relations, together with their effects, dimensions and future perspectives. This doctoral thesis is prepared using the format of articles, analyzes each of them, the different aspects raised related to the thematic and problematic in the current international context. In this manner the current situation of the process-phenomenon of economic globalization as well as the current state of international economic relations, the process of globalization of the economy and its relationship and differences with economic globalization are addressed. Together with the above, a review is made of the projections of economic interrelation in the horizon of the year 2030 in the matter of globalization, reviewing the results of the Millennium Development Goals 2015 and the perspectives of the Sustainable Development Goals of the United Nations, in both cases, as far as economic objectives are concerned. It also analyzes the current situation and the main courses of action, both of the economic integration processes and of the Organizations that regulate them, recognizing their characteristics, principles, effects and objectives expected by the international community. In particular, the current state of free trade, the imposition of barriers, both tariff and non-tariff, and its impact on the equity of international trade are studied. Finally, the situation in Latin America and the Caribbean, the European Union and the Chilean case, in their capacity as relevant actors in the current international scenario, is addressed. Therefore, an analysis is made of the Latin American integrationist reality and its relations with European Union, with special mention to the partnership between Chile and the European Union.

Keywords

Integració econòmica; Globalització; Comerç internacional; Integración económica; Globalización; Comercio internacional; Economic integration; Globalization; International trade

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals

Documents

Tgco1de1.pdf

1.702Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)