Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
Mèxic va impulsar la creació de Mahahual com a destinació turística al sud de l'estat de Quintana Rosego. El turisme de creuers ha evolucionat particularment a Quintana Rosego. El cas d'estudi es va abordar amb el paradigma de Sistemes socioecològics, analitzant l'impacte ambiental de les activitats turístiques recreatives que realitzen els passatgers de creuer, es van realitzar 385 enquestes, es va determinar el perfil del passatger de creuers, tipus d'activitats turístiques recreatives que realitza i àmbit terrestre o marí. Per a la Percepció ambiental del lloc on van realitzar activitats turístiques recreatives, el conjunt de la mostra va esmentar la categoria Excel·lent i Molt Bé. A la Percepció urbà-ambiental la categoria amb major percentatge per a la mostra és Molt Bé i Bé. En ambdues percepcions, les diferències entre passatgers del Canadà i EUA van ser estadísticament significatives (p <0,001). L'opinió de la comunitat, els prestadors de serveis i el sector públic va ser obtinguda mitjançant entrevistes, ells esmenten la realitat ambiental i econòmica que els envolta, presenten respostes a problemàtiques ambientals, socials i econòmiques. L'impacte ambiental de les activitats turístiques recreatives va ser qualificat utilitzant un semàfor. Aquest va assenyalar que els impactes alts són més grans en l'àmbit terrestre que en el marí, els moderats són majors en el marí que en el terrestre. Es recomana intervenció en el maneig dels passatgers de creuer amb la finalitat de preservar la sostenibilitat del destí o millorar-la. El desenvolupament sostenible va ser avaluat utilitzant indicadors ambientals, els resultats llancen que és temps de prendre accions. Hi ha una xarxa d'agents i relacions de poder en el sistema turístic, on els inversors s'han apoderat de l'activitat del turisme de creuers. No hi ha un turisme sostenible de creuers basat en el Model turístic sostenible observat en els instruments de planificació del desenvolupament, la normativitat ambiental i turística vigents.
México impulsó la creación de Mahahual como destino turístico en el sur del estado de Quintana Roo. El turismo de cruceros ha evolucionado particularmente en Quintana Roo. El caso de estudio se abordó con el paradigma de Sistemas Socioecológicos, analizando el impacto ambiental de las actividades turísticas recreativas que realizan los pasajeros de crucero, se realizaron 385 encuestas, se determinó el perfil del pasajero de cruceros, tipo de actividades turísticas recreativas que realiza y ámbito terrestre o marino. Para la Percepción ambiental del lugar donde realizaron actividades turísticas recreativas, el conjunto de la muestra mencionó la categoría Excelente y Muy Bien. En la Percepción urbano-ambiental la categoría con mayor porcentaje para la muestra es Muy Bien y Bien. En ambas percepciones, las diferencias entre pasajeros de Canadá y EUA fueron estadísticamente significativas (p<0,001). La opinión de la comunidad, los prestadores de servicios y el sector público fue obtenida mediante entrevistas, ellos mencionan la realidad ambiental y económica que les rodea, presentan respuestas a problemáticas ambientales, sociales y económicas. El impacto ambiental de las actividades turísticas recreativas fue cualificado utilizando un semáforo. Este señaló que los impactos altos son mayores en el ámbito terrestre que en el marino, los moderados son mayores en el marino que en el terrestre. Se recomienda intervención en el manejo de los pasajeros de crucero con la finalidad de preservar la sustentabilidad del destino o mejorarla. El desarrollo sustentable fue evaluado usando indicadores ambientales, los resultados arrojan que es tiempo de tomar acciones. Existe una red de agentes y relaciones de poder en el sistema turístico, donde los inversionistas se han empoderado de la actividad del turismo de cruceros. No existe un turismo sustentable de cruceros basado en el Modelo turístico sustentable observado en los instrumentos de planeación del desarrollo, la normatividad ambiental y turística vigentes.
Mexico promoted the creation of Mahahual as a tourist destination in the south of the state of Quintana Roo. Cruise tourism has evolved particularly in Quintana Roo. The case study was addressed with the Socioecological Systems paradigm, analyzing the environmental impact of recreational tourist activities carried out by cruise passengers, 385 surveys were carried out, the cruise passenger profile was determined, type of recreational tourist activities carried out and land or marine environment. For the environmental perception of the place where they carried out recreational tourism activities, the whole of the sample mentioned the category Excellent and Very Good. In Urban-Environmental Perception, the category with the highest percentage for the sample is Very Good and Good. In both perceptions, the differences between passengers from Canada and the USA were statistically significant (p <0.001). The opinion of the community, the providers of services and the public sector was obtained through interviews, they mention the environmental and economic reality that surrounds them, they present responses to environmental, social and economic problems. The environmental impact of recreational tourist activities was qualified using a traffic light. He pointed out that the high impacts are greater in the terrestrial sphere than in the marine one, the moderates are greater in the marine than in the terrestrial one. Intervention in the management of cruise passengers is recommended in order to preserve the sustainability of the destination or improve it. Sustainable development was evaluated using environmental indicators, the results show that it is time to take action. There is a network of agents and power relations in the tourism system, where investors have been empowered by the activity of cruise tourism. There is no sustainable cruise tourism based on the sustainable tourism model observed in the development planning instruments, the current environmental and tourist regulations.
Turisme de creuer; Sostenibilitat; Impacte ambiental; Turismo de crucero; Sustentabilidad; Impacto ambiental; Cruise tourism; Sustainability; Environmental impact,
338 - Situación económica. Política económica. Gestión, control y planificación de la economía. Producción. Servicios. Turismo. Precios; 502 - Naturaleza. Estudio, conservación y protección de la naturaleza; 9 - Geografía e historia
Ciències Socials i jurídiques
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.